Всяка болница с таван за харчовете (ОБЗОР)

Всяка болница с таван за харчовете (ОБЗОР) | StandartNews.com

Допълнителните средства за касата ще се разпределят след нови правила

Таван за парите на всяка болница, които може да усвоява до края на годината. Това ще е една от мерките за контрол на разходите на касата, които днес ще разгледа Надзорният й съвет. Спешното заседание свика зам.здравният министър д-р Бойко Пенков заради предстоящата актуализация на бюджета на фонда. Срещу повечето пари, които касата ще получи, тя трябва да предостави пакет от мерки за контрол на разходите и финансовото стабилизиране на здравната система. На тяхна база здравното министерство ще мотивира актуализацията на бюджета на касата в кабинета и парламента.

Моето предложение ще бъде да се въведе таван за парите, които всяка болница може да получи до края на годината, в които влизат и средствата от актуализацията, каза за "Стандарт" д-р Пенков. Според него само по този начин през 2014 г. може да се избегне нов преразход в системата. Той допълни, че ще предложи и нов начин за разпределяне на парите от актуализацията за болниците. Клиниките да получават различно финансиране в зависимост от нивото си на компетентност - дали то е най-ниското, средно или е най-високото.

Така например финансирането за първото ниво да бъде умножено с коефициент 0.8, за второ - с единица, а за третото, където са големите многопрофилни и университетски клиники - с 1.2. По този начин парите на болниците ще са съобразени повече с реалните разходи и възможностите им за качествено лечение. Не е сигурно обаче дали тези предложения ще се приемат от останалите надзорници. Сред другите идеи за затягане на финансовата дисциплина ще е повишаването на контрола и договарянето на отстъпки за лекарствата. Повечето големи иновативни компании вече са дали предложения за отстъпки в касата, въпреки че няма законови промени, научи "Стандарт". Формата им е различна, но трябва да се види кои варианти могат да се приложат при сегашните закони. По-големите промени на здравната система обаче отлежават все още в парламента. Сред тях е въвеждането на възможността касата да не работи с всички болници, както и затягането на режима за строежа на нови клиники.

Ако не се направи тази реформа в здравеопазването, догодина дефицитът в бюджета на НЗОК ще бъде още по-голям, заяви пред бТВ здравният министър д-р Таня Андреева преди заседанието на Министерския съвет вчера. На него актуализацията на касата не беше разгледано. Причината е, че предложението на НЗОК е за отпускането на още 326 млн. лв. Министерство на финансите обаче трябва да каже колко точно може да даде държавата в този момент и откъде ще ги вземе. Очаква се до края на деня хората на Петър Чобанов да са приключили с разчетите и още в петък те да се гледат от Министерския съвет. Въпреки че точната сума не е ясна, лекарският съюз не приема по-малко от 250 млн. "Вярвам, че още до утре (четвъртък) ще бъде готово предложението, но слагам срок до края на седмицата, за да бъда коректна", каза и д-р Андреева.

Депутатите от здравната комисия пък са заявили, че са готови да се съберат на извънредно заседание дори в неделя. Въпреки желанието на ГЕРБ, БСП и ДПС да се актуализира бюджета на НЗОК, премиерът Пламен Орешарски продължава да е против. "Не намирам основание за актуализация на бюджета на НЗОК, още повече пък за актуализация на целия бюджет", заяви пред БНТ премиерът. Според него в края на май дефицитът на НЗОК е колкото през същия месец на миналата година. "Не виждам на кой сектор му прескачат средства, за да бъдат прехвърлени към касата", подчерта Орешарски.

Десните не искат актуализация сега

Все още не е време да се актуализира държавният бюджет, заяви вчера председателят на Икономическия екип на "Движение България на гражданите" Бисер Манолов пред "Дарик". По думите му приетият през 2013 година бюджет е бил твърде оптимистичен. "Още тогава всички бяхме категорични, че Бюджет 2014 е напрегнат, че приходната част е свръхоптимистична, а ръстът грешно заложен", коментира Манолов. По думите му бюджетът на Националната здравноосигурителна каса със сигурност трябва да бъде актуализиран. Но припомни, че през 2000 година парите за НЗОК са били под 1 млрд. лв., а през 2014-а - над 3 млрд. лв., но "няма три пъти повишаване качеството на здравните услуги".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай