Всеки родолюбив българин трябва да посети Сопот

Всеки родолюбив българин трябва да посети Сопот | StandartNews.com

Деян Дойнов е кмет на община Сопот от БСП. Завършил е бизнес и публична администрация в УНСС. На 32 години е, седмо поколение сопотчанин. Женен, има една дъщеря.

- Г-Дойнов, в какво състояние заварихте общината, след като се преборихте за кметския стол?

- Предишната администрация бе натрупала дългове в размер на 9 млн. лева. С големи усилия успяхме да разсрочим и изчистим тези плащания и днес общината вече е на чисто.

- Каква е визията ви за развитието на общината?

- Община Сопот е малка, ще търсим всички възможности, за да задържим младите хора и да я превърнем в едно добро място за живеене и работа. Тук е едно от последните държавни предприятия -"Вазовските заводи" - което дава основния поминък на града. Като член на управителния му борд правих всичко възможно, за да излезе от кризата, в която беше изпаднал.
И от тук насетне ще продължа да помагам според възможностите за неговото стабилно развитие. Разбира се, само това не е достатъчно. Затова в плановете на общината влиза и развитие на малкия и среден бизнес, на културно-историческия туризъм. Сопот е един от възрожденските градове с вековни традиции. Родно място на Иван Вазов, от тук е и родът на Васил Левски по майчина линия. Има какво да покажем на всеки родолюбив българин, дошъл да посети нашия град.

- Като говорим за историята на Сопот, как се готвите за отбелязване на 140-годишнината от Априлското въстание?

- Априлското въстание наистина е изключително събитие за цяла България. Академик Георги Марков, който ни гостува тези дни, изнесе лекция по тази тема, която препълни салона на читалището. Защото той говори за историята такава, каквато е - без всякакви опити за подмяна.

- Какви тържества ще има в Сопот?

- Тук самата атмосфера прави нещата по-живи, по-истински. Местните хора сме обединени около една кауза. Човек вижда светлина в очите по време на патриотичните чествания. Тази подкрепа ни дава дава сили да работим за тях. Ние сме градът на Вазов, който го е увековечил в романа си "Под игото". И използвам случая да благодаря на г-н Иван Гранитски и академик Марков, които ми подариха луксозното издание на романа. Що се отнася до отбелязване на 140-годишнината от Априлското въстание, ще се постараем да направим едно възпроизвеждане на събитието по възможно най-автентичния начин.

- Имате ли общи идеи за отбелязване на събитието с вашите колеги от съседните ви общини - Карлово, Калофер, Казанлък, Панагюрище?

- Разбира се. Ние винаги сме си сътрудничили в тази посока. Вече имам покана от кмета на Панагюрище за предстоящите чествания на годишнината от въстанието. Поддържам непрекъснато връзки и с кметовете на Копривщица, Калофер, Карлово. Животът е кратък и трябва да поддържаме общите възрожденски традиции и да се уважаваме, независимо от политическите разлики.

- В рамките на шегата, още ли е жива враждата между Сопот и Карлово, описана и от Вазов?

- Е, всичко това е вече някакъв местен фолклор. Навремето явно е имало някакво съперничество между двата града, които са били икономически конкуренти. Днес всички заедно работим за единна кауза и за реализиране на съвместни проекти. И най-вече да си пазим традициите и да поддържаме родолюбия дух на хората от нашия край. А иначе, днес най-много "външни" снахи в Сопот са именно карловчанки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай