Връщат парите за къщи за гости

Разпитаха Александър Манолев, съобщи Румяна Арнаудова

Връщат парите за къщи за гости | StandartNews.com

Разпитаха Александър Манолев, съобщи Румяна Арнаудова

Всеки, който си е построил къща за гости с европейски пари, но не използва сградата по предназначение, ще връща парите за нея. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов по време на форума "ДА! На българската храна", организиран от в. "Стандарт". Ведомството му започва пълна проверка на всички къщи за гости, построени със средства по програмата за развитие на селските райони. Ще се проверяват и къщите, за които мониторинговият период е изтекъл. И ако се установи, че построеното функционира като къща за гости, парите ще се връщат.

ВИЖ ОЩЕ: 746 къщи за гости за 202 млн. лв. европари у нас

Санкцията ще засегне на първо място къщата за гости в Сандански, изградена от фирма на Ана Димитрова, заради която зам.-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка.


Главния прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по случая. Александър Манолев е открит и разпитан, утре ще разберете и други неща, каза на брифинг днес говорителят на обвинител № 1 Румяна Арнаудова.

„В началото на миналата седмица ВКП се самосезира и започна проверки. Прокуратурата обяви, че е самосезирала и КПКОНПИ. Предмет на разследването са злоупотреби с европейски средства“, припомни Арнаудова. Тя съобщи, че са изискани разрешения от община Благоевград и Сандански за строителството на къщата и басейна. „В петък се извършиха действия по претърсване на трите адреса, като единият беше на къщата за гости. Там не намерихме никой. Претърсването е осъществено с представител на общината“, посочи тя, като обясни, че жилищата, които е претърсвала прокуратурата са били видимо почистени.

„На 17 април някой е минал през Общината и е оставил ключ на къщата и е помолил: „моля ви не разбивайте“, допълни тя. „Не получаваме съдействие от Община Сандански и не са предадени документите, които разследващите органи са искали. Служителите не желаят да свидетелстват за нас, и не си спомнят кой е оставил ключа и е донесъл декларацията. Това е затруднението ни там“, добави Арнаудова. По думите й, ако обвиненията се потвърдят, наказанието е до 6 години лишаване от свобода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай