Връщат маските, препоръчват хоум офис

Нови мерки в районите с много заразени

Връщат маските, препоръчват хоум офис | StandartNews.com

Част от противоепидемични мерки срещу коронавируса се връщат 18 юли. Те ще са за региони, които са във фаза 1 от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Това към момента са около една трета от страната - София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник. Това каза пред журналисти в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му има ръст и в други региони и е "очевидно за всички, че започва вълна".

Мерките включват носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, по възможност - работа от разстояние, опит за спазване на отстояние от 1,5 метра, обясни Кунчев. По думите му те ще бъдат въведени със заповеди на директорите на съответните Регионални здравни инспекции (РЗИ), а когато един от регионите влезе във фаза 2, ще има национални мерки, важащи за територията на цялата страна.

София влезе в червената зона с над 250 на 100 хиляди заразени с коронавируса на двуседмична база. Очаква се до дни в червената зона да влязат Бургас и Варна. Областите са вече в Етап 1 и на картата на епидемичната обстановка по региони.

От Здравното министерство пък разпространиха приетата актуализация в Плана за справяне с пандемията, който предвижда конкретни мерки, които да бъдат въвеждани спрямо развитието на пандемията.

При срещи с общопрактикуващи лекари Кунчев е уведомен, че в една средна практика минават по 15 души на ден, които имат признаци на заболяването. В голямата си част то минава сравнително по-леко, особено при хора в активна възраст, които нямат хронични заболявания, обясни Кунчев. Вариантът Омикрон протича с температура, кашлица, но не налага в повечето случаи болнично лечение.

Ще дадем наличните тестове, които имаме в РЗИ, на здравните заведения и общопрактикуващите лекари, каза Кунчев. По думите му вече е договорено с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да възстановят възможността за издаване на направления за бързи антигенни тестове.

Личният лекар трябва да може да прави всичко, за да постави диагнозата на място и лекува пациента от първия ден, а не да се разхожда по здравните заведения, коментира Кунчев. Според него трябва НЗОК да разреши на лекарите на първа линия да издават направления и за ПСР тестове.

Според главния държавен здравен инспектор ваксините пазят от тежко протичане и смърт при варианта Омикрон, но не предпазват на 100 процента от заразяване. Има много хора с трето заразяване, което показва, че и имунитетът след боледуване също се заобикаля от Омикрон варианта, допълни Кунчев. Той съобщи, че в края на септември, началото на октомври се очакват преработени ваксини, които да са по-насочени към този вариант на вируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай