Връщат полигона, но има нова изненада

Шофьорите се хванаха за главите

Връщат полигона, но има нова изненада | StandartNews.com

Обучението на полигон да бъде задължително, но да се случва след придобиване на шофьорска книжка. Това е една от идеите, които се обсъждат в транспортното министерство. Шефът му Георги Гвоздейков обяви преди около месец, че ще върне полигоните в практическото обучение на шофьорите. И оттогава до днес текат дискусии как точно да се случва това, още повече, че старите полигони вече ги няма и трябва да се изграждат нови.

Идеята на Гвоздейков е полигоните да се завърнат след години отсъствие от програмата, но значително по-модернизирани и технически, и практически спрямо положението им през 90-те, когато за последно бяха използвани в подготовката на водачите.

В момента сме на етап проучване на международния опит с такъв вид учебни площадки, казаха от министерството. Със сигурност ще се ползват добрите практики, установени в страни като Германия, Австрия, Испания и Хърватия.

Според експертите в бранша полигоните, или както е модерно да се наричат „учебни площадки“, трябва да се завърнат в обучението на водачите и това трябва да залегне задължително в учебната програма.

„У нас да заложиш нещо като доброволна мярка значи буквално никой да не го ползва. А този вид обучение е абсолютно доказан на Запад.

Данните на застрахователите сочат, че обучението на полигон дава 10 пъти намаление на шанса водача да причини тежко ПТП в бъдеще“, каза Красимир Йорданов, бивш рали състезател, днес собственик на най-голямата школа за обучение на водачи във Великотърновска област, цитиран от "Телеграф".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Валек
преди 2 месеца

Нищо не можахте да измислите по добро от това което беше като подготовка теория и практика и резултатите са на лице касапница по пътищата

Откажи