Водният ад! Какво обещаха на пострадалите

Ще могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лева още през месец юни

Водният ад! Какво обещаха на пострадалите | StandartNews.com

Водният ад за половин българия продължава.

Домакинствата, пострадали от наводненията, ще могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лева още през месец юни, уверяват от Министерството на труда и социалната политика.

Сумата ще бъде отпусната на нуждаещите се веднага след одобрение на заявленията им от Агенцията за социално подпомагане, стана ясно от изказване на министърката труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Тя посети Берковица - едно от най-тежко пострадалите населени места при наводненията от тази седмица.

Министърката обяви, че семействата от засегнатите региони могат да получат подкрепа и чрез Агенцията по заетостта. "По заявка на общината и с финансиране от Министерството на труда и социалната политика безработни хора ще помогнат на засегнатите домакинства с дейности като почистване, пазаруване, координация на помощите и други належащи нужди. При необходимост имаме готовност за ангажирането на допълнителни хора."

В началото на седмицата жителите на Берковица осъмнаха под вода - много къщи бяха наводнени, коли бяха отнесени от водните маси, улици бяха разрушени. Проливните дъждове предизвикаха и други наводнения в северозападната част на България, разрушавайки покъщнина, пътища и друга инфраструктура. В момента общините Враца и Криводол, както и четири села в община Мездра, са в частично бедствено положение.

Врачанското село Лиляче е особено силно засегнато от водната стихия. Там са надводнени над 30 къщи и дворове, разрушена е настилка на 5 улици. Във Видин са наводнени около 60 къщи и дворове, водата на различните места е с ниво от 60 см до 100 см.

Военнослужещи от Сухопътните войски и днес оказват помощ на жителите на Берковица, за да се справят с щетите от проливните дъждове, съобщиха от Министерството на отбраната. За пети ден с помощта на десет специализирани машини военните разчистват пътната и критичната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска. Въпреки неблагоприятните метеорологични условия, все по-голяма част от пътната инфраструктура в града е разчистена, а хилядите чували с пясък, пренесени от военнослужещите на ръка, укрепват дигите на реката, съобщиха от Министерството на отбраната.

И днес остават в сила предупрежденията за опасно силно валежи. Оранжев код е в сила днес за 15 области на страната - Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай