Водата във Варна е негодна за пиене

Водата във Варна е негодна за пиене | StandartNews.com

Варна. Няколко часа след като здравните власти в Бургас обявиха, че питейната вода в града е неподходяща за пиене, за това предупредиха и от РЗИ Варна. Специалистите уточняват, че забраната важи за в район "Аспарухово".

От инспекцията препоръчват да се използва бутилирана вода.

Във връзка с обявеното бедствено положение инспекторите от "Здравен контрол" извършват предварителна оценка на състоянието на водоподаването и пробонабиране за изследване на качествата на питейната вода на територията на район "Аспарухово".

За резултатите от периодичните лабораторни изследвания, както и за отмяна на забраната, населението ще бъде допълнително уведомено, уверяват от пресцентъра на РЗИ.

Издадено е предписание до ВиК-Варна за повишаване на работната доза хлор при обеззаразяване на водата и за провеждането на учестен мониторинг.

Резултатите от взетите проби в пункта за пробонабиране разположен в управлението на "Златни пясъци" отговарят на изискванията за качество на водата.

Ситуацията в районите в България, засегнати от тежките наводнения, започва да се нормализира.

Питейната вода в община Сатовча вече е пусната, всички пътища са проходими, наводнените къщи в село Кочан са отводнени, съобщи "Фокус".

Цяла нощ багери и работници са укрепвали пътя за село Жижево, част от който пропадна преди ден. Към момента участъкът е укрепен, но при нов порой има реална опасност да пропадне изцяло.

Пътищата в Сатовча и съседните села са със сериозни щети, на места липсва асфалт, разместени са колектори, затлачени са канализации. В района има много отнесени или наводнени земеделски имоти, където растенията са започнали да гният.

Над 40% от продукцията е унищожена или увредена. Не са се активизирали нови свлачища. Миналата нощ в района е имало слаби превалявания. За днес синоптиците прогнозират облачността от запад да започне да се разкъсва и намалява, превалявания са възможни в следобедните часове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай