Внимание! Опасност от лавини

Най-големи рискове крие Пирин, в Рила и Стара планина също може да станат инциденти

Внимание! Опасност от лавини | StandartNews.com

За опасност от лавини в българските планини предупредиха от Планинската спасителна служба. 

Висок е рискът от срутване на снежни маси в Пирин и особено в района на връх Тодорка. На повечето стъмни участъци е много вероятно да се образува спонтанна или да бъде предизвикана лавина.

ПСС препоръчва на туристите и любителите на зимните спортове да не излизат извън контролираните райони на ски зоните. Възможно е сегашната обстановка да се задържи няколко дни заради метеорологичните условия. 

През изминалото денонощие в Банско е паднал нов сняг - около 30 сантиметра. Снеговалежите са придружени със силен вятър и се образуват снегонавявания. 
Наличието на значително дебел слой от фасетирани кристали в долната част на снежната покривка я прави много нестабилна и податлива на лавини.

На височина 2500 метра в Пирин температурата е около минус 6 градуса. Има мъгла, духа умерен вятър. 

Значителна опасност от лавини има и в Рила, и в Стара планина. 

В Стара планина снежната покривна зависи от навяванията. По подветрените стръмни участъци има големи снегонавявания. 
Температурата на връх Ботев е около -15 градуса. В билната част на планината и в района на връх Ботев духа ураганен вятър от запад/северозапад. 
Билото на Централен Балкан е в мъгла.

Опасността от лавина в Стара планина е по-голяма за северните склонове и от юг, по стръмните навети участъци във високата част на планината - над гористия пояс.

В Рила дебелината на новата снежна покривка в района на Маркуджиците е около 15 сантиметра. В резултат на вятъра от юг са се образували нови снежни дъски по подветрените стръмни участъци със северно/североизточно изложение.

В района на Маркуджиците температурата е около -6 градуса. Времето е облачно, духа умерен вятър от юг, превалява слаб сняг.

Новообразувалите се навявания по стръмните участъци могат да бъдат причина за лавина. ПСС препоръчва да не се навлиза в такива участъци.

На Витоша опасността от лавини е средна. 

По най-стръмните участъци на Резньовете, Капакливец и Стената е възможно да бъде предизвикана лавина на местата, където са се образували значителни навявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай