Внимание! Голяма промяна за всеки българин в апартамент

С какво е свързана тя

Внимание! Голяма промяна за всеки българин в апартамент | StandartNews.com

Може да настъпят големи промени при собствениците на имоти.

Общото събрание на входа само да решава как да се разпределят вноските за ремонт и управление. Това предвиждат промени в Закона за етажната собственост, внесени между първо и второ четене на законопроекта, съобщава Pariteni.bg.

Този въпрос следва да се уреди от Общото събрание, а не да има общо правило, което на практика да не може да се съпостави към действителността в някои етажни собствености – например при сезонно обитаване, смесено предназначение и други, се посочва в мотивите към едни от внесените законопроекти.

В него са посочени три варианта за плащане на сметките на входа – поравно, според боря на собствениците, ползвателите и обитателите, независимо от етажа, на който живеят.

Собственикът на необитаемо жилище пък да плаща разходите като за един обитател. В момента хората, живеещи на по-ниските етажи например плащат по-малко, защото не ползват асансьор.Вторият вариант е сумата да се определя според процента идеални части на жилището от общите части на сградата – тоест хората, живеещи в по-големи жилища, независимо дали се обитава от един човек, да плащат повече.

И третият вариант е по равно на всяко жилище, така пък сумата няма да зависи от това колко хора живеят в него.

Според друг от законопроектите дори се предвижда собственикът на имот, в който се извършват ремонтни дейности да заплаща разходите за поддръжка в трикратен размер.

Друго предложение е да отпадне текстът, даващ право при липса на кворум Общото събрание да се отлага с един час, и ако не е налице такъв, то да се смята за законно, независимо каква част от живущите са представени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай