Събота,

Властта хвърли бомба за кметовете. Кой ще остане?

От: стандарт -
4026
Властта хвърли бомба за кметовете. Кой ще остане?
A
A
A

Управляващата коалиция ще обсъжда предложения, според които броят на общините да бъде намален, а мандатите на кметовете и общинските съветници - ограничен до два. Това съобщи в Смолян председателят на парламентарната Комисия по регионално развитие Настимир Ананиев.

Тези две наши инициативи са свързани със законодателство и трябва да бъдат обсъдени на коалиционно ниво, каза Настимир Ананиев:

"Окрупняването на общините е всъщност за повдигане на административния капацитет и също така е свързано с факта, че, за съжаление, и населението намалява. Там където общината е най-големият работодател, за мен са неработещи общини", добави той.

Според него в тези случаи трябва да се търси вариант, при който да има сливане на общини с цел подобряване стандарта на живот на гражданите.

"Да вървим към децентрализация, защото как може да децентрализираме една община, която например е в технически фалит", коментира Ананиев.

Според него мандатността на кметовете и общинските съветници също е важна тема:

"Тъй като в България негласно се знае, че има частни общини, в които кметове, главни архитекти, местни феодали всъщност взимат решенията какво да се случва в самата община обикновено на общи софри. Трябва да видим по какъв начин да се пресече този режим", коментира Ананиев.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички