Събота,

Властта хвърли бомба за кметовете. Кой ще остане?

От: стандарт -
4490
Властта хвърли бомба за кметовете. Кой ще остане?
A
A
A

Управляващата коалиция ще обсъжда предложения, според които броят на общините да бъде намален, а мандатите на кметовете и общинските съветници - ограничен до два. Това съобщи в Смолян председателят на парламентарната Комисия по регионално развитие Настимир Ананиев.

Тези две наши инициативи са свързани със законодателство и трябва да бъдат обсъдени на коалиционно ниво, каза Настимир Ананиев:

"Окрупняването на общините е всъщност за повдигане на административния капацитет и също така е свързано с факта, че, за съжаление, и населението намалява. Там където общината е най-големият работодател, за мен са неработещи общини", добави той.

Според него в тези случаи трябва да се търси вариант, при който да има сливане на общини с цел подобряване стандарта на живот на гражданите.

"Да вървим към децентрализация, защото как може да децентрализираме една община, която например е в технически фалит", коментира Ананиев.

Според него мандатността на кметовете и общинските съветници също е важна тема:

"Тъй като в България негласно се знае, че има частни общини, в които кметове, главни архитекти, местни феодали всъщност взимат решенията какво да се случва в самата община обикновено на общи софри. Трябва да видим по какъв начин да се пресече този режим", коментира Ананиев.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com