Владимир Пенев грабва приза „Четящият човек"

Владимир Пенев грабва приза „Четящият човек" | StandartNews.com

Бургас. Актьорът Владимир Пенев е вторият носител на наградата „Четящият човек", съобщиха организатори от книжарници "Хеликон".

Статуетката на скулптора Никола Личков ще бъде връчена на официалната церемония, с която ще се открие фестивалът „Четящият човек" тази вечер от 20 часа на лятната сцена „Охлюва" в Морската градина на Бургас. Наградата се присъжда на Владимир Пенев за дългогодишния му път на четящ актьор, за приноса му добрата литература да стигне до зрителите със средствата на киното и театъра. И за пътя му оттук нататък – вече с друга мисия. Почетният приз ще му бъде връчен от миналогодишния носител на наградата – писателя Алек Попов.

След откриването ще има концерт на Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов.

Министърът на културата Петър Стоянович и кметът Димитър Николов ще открият в сряда три изложби. Едната е на библиофилски поетични книги с авторски илюстрации на български художници: Калин Донков-Светлин Русев, Христо Фотев-Симеон Венов, Робърт Бърнс-Стефан Божков, Пенчо Кулеков-екслибрис, Здравка Владова-Христо Керин, Юри Лазаров-Анри Кулев, Калин Терзийски-Калин Терзийски. Изложбите екслибрис и български комикси ще бъдат съпроводени с лекции по темата и мултимедийни презентации на Димо Колибаров, Петър Станимиров, Антон Стайков и Румен Чаушев.

Фестивалът тази година е организиран от Обществото за култура на четенето и писането и ще се проведе с подкрепата на верига книжарници "Хеликон" и Община Бургас. Второто издание на фестивала „Четящият човек" се провежда и в подкрепа на кандидатурата на Бургас за европейска столица на културата през 2019 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай