Владимир Люцканов показва спектакъла си на 21 и 29 юни

Ивайло Христов и Малинко се карат в "199".

Владимир Люцканов показва спектакъла си на 21 и 29 юни | StandartNews.com

София. Ивайло Христов и Малин Кръстев са звездите в "Самотният запад", една от най-играните трагикомедии на световноизвестния драматург Мартин Макдона. Владимир Люцканов е режисьор на спектакъла, който ще се завърти премиерно на 21 и 29 юни в театър "199". В другите две роли са Николай Луканов и Мила Люцканова, художник е Мира Каланова.

В "Самотният запад" всичко тръгва напълно в стила в автора - въздухът се изпълва с електричество, напрежението расте, атмосферата става все по-мрачна. Страстите, които мотивират героите, са изпълнени с патос, гръм и мълнии, готовност за лудост. Братята Коулман и Валийн Конър живеят от ден за ден. Те са едновременно консервативни и ексцентрични - огледални образи, между които състезанието е ожесточено. Битието им е изпълнено с тайни. В дома им често идват отец Уелш, който ги тласква към помирение, и щуравата Гърлийн, която ги снабдява с контрабандно уиски. Момичето откровено се заиграва с Божия служител. Но не заради това случката се оказва криминална.

Хуморът, разбира се, е черен. Неслучайно Мартин Макдона казва: "Не виждам смисъл пиесите ми да се анализират в подробности. Искам те да оставят тръпка - сякаш си бил на фантастична въртележка или във влакчето на ужасите в увеселителния парк."

Мартин Макдона като дете прекарва ваканциите при роднини в Западна Ирландия. Той и по-големият му брат Джон са вдъхновени от страховитите местни приказки и от Братя Грим. Двете момчета започват да се съревновават кой ще измисли по-необичайна и брутална история. В началото на 90-те Джон започва успешна кариера като киносценарист, а Мартин напуска чиновническата служба в министерството на търговията, за да се отдаде на драматургията. Само за една година, през 1994-та, написва седем пиеси. Първата му театрална трилогия включва "Кралицата на красотата в Лийнан", "Череп в Конемара" и "Самотният запад", а втората - "Куцльото от Инишмаан", "Лейтенантът от Инишмор" и "Семейство Банши от Инишиър". Макдона е единственият автор в Британия, с изключение на Шекспир, който има четири пиеси, играни едновременно в Уест Енд в Лондон.

Първата му "неирландска" пиеса "Пухеният" има премиера в британския национален театър през 2003 г. Последният засега текст на Макдона за сцена е "Ръкомахане в Спокан" от 2010 г. И двете творби изкушиха Явор Гърдев.

Наистина ли Мартин Макдона е толкова песимистичен, толкова неспасяем мизантроп? Той казва: "Предполагам, че обичам да се движа по ръба между ведростта и жестокостта, защото те се допълват. Ние всички сме крайни по един или друг начин и това е същината на театъра още от времето на древните гърци. Надявам се, че хората не остават с впечатлението, че драматургията ми е само брутална, защото, ако е така, значи, че съм се провалил като писател. Вярвам, че има нещо животоутвърждаващо и в най-изкривения човек. Мисля, че ролята на изкуството е да подсказва този факт."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай