Владимир Зарев: Интернет е кошче за боклук

Четенето е удивително духовно преживяване, казва големият писател навръх 24 май

Владимир Зарев: Интернет е кошче за боклук | StandartNews.com

Големият писател Владимир Зарев, който в Германия е известен като "Българският Балзак", пише роман за пандемията. Той изследва по творчески път пораженията от вируса върху човешката душа. Авторът на серия култови романи сподели в "Денят на живо с Наделина Анева" за вдъхновението от живота.

Учил е в 7-мо училище, спомня си как са накичвали с цветя портрета на Кирил и Методий и са тръгвали на манифестация. Ако братята бъдат изхвърлени от учебниците, това би значело, че българският народ го няма, той се е свършил и е изчезнал от битието на земята. Невъзможно е да дойде подобно време.

По думите му книгата има огромно значение, по друг начин се възприема текста, когато четеш книги и когато четеш на компютър.

"Книгите имат мирис на изпаряваща се духовност. Четенето е удивително духовно преживяване", споделя той.

В "Чудовището" Зарев твърди, че антихристът е дошъл на земята – може да не е човек, а явление – интернет.

"Чатенето не е общуване, общува се, като гледаш човека в очите. Когато човек осмисля не само думите, но и мимиките. Приятелството е като любовта – свързано с определени хора, продължило с годините духовно преживяване. Има хиляди хора, които уважавам, но десет са мои приятели", обясни Зарев.

Според него се губи познанието за добро и зло, за морално и аморално.

"Смисълът на една библиотека се състои в това, че не само съдържа и запазва знанието, а го селекционира. Интернет е като кошче за боклук - всеки може да остави, каквото пожелае", смята писателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай