Владика, мюфтия и равин благословиха хляба на България

Да има хляб означава да има мир“, каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите  /НБСХС/ Мариана Кукушева

Владика, мюфтия и равин благословиха хляба на България | StandartNews.com

Висши свещенослужители от три религии благословиха хляба на България. Това се случи на откриването на 30-тото издание на специализираната изложба за хляб и хлебни изделия "Булпек" в Интер експо центъра в София.

Молитва за благоденствие отправи първо Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Негово Светейшество патриарх Неофит. След това благословията си даде Бейхан Мехмед, заместник-главен мюфтия.Своята молитва, макар и задочно, отправи и главният равин на България Йозеф Саламон, който не успя да присъства на тържеството.

В него участие взеха омбудсманът Диана Ковачева, заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, шефът на фонд „Земеделие“ Георги Тахов, производители – участници в „Булпек“, много гости на празника.

„Да има хляб означава да има мир“, каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите  /НБСХС/ Мариана Кукушева.

„Хлябът е специална храна. Молитвата на всички религии, на всички народи. За нас, българите, хлябът е свещен. Той е началото и краят. Споделайки хляба, споделяме живота си“, допълни Мариана Кукушева.

Тя изтъкна, че хлябът е това, което ни обединява. А обединението е много важно в тежките времена, в които живеем. Благословията от представители на трите основни религии е символ на това обединение.

„Надявам се мярката за нулев ДДС за хляба да остане за постоянно, защото тя е социална и има реален принос в битката с инфлацията“, каза още Кукушева

Диана Ковачева припомни, че в съвместната работа с НБСХС са постигнати важни победи, които са в полза на българския потребител – и срещу двойния стандарт на храните, и за нулевия ДДС, който доведе до намаляване на цената на хляба и изсветляване на сектора.

Зам.министър Джиков посочи, че тазгодишната реколта от пшеница е много добра – прибрани са 6,3 млн. тона, като 93% са с много високо качество. Има достатъчно както за задоволяване на вътрешното потребление, така и за износ.

„Хлябът е в основата на продължението на човешкия род. След Втората световна война хлябът ни е извадил от кризата, на него разчитаме и сега“, каза зам.министър Джиков. И призова управляващите по-често да се сещат за историята с френската императрица Мария Антоанета и последствията от думите й – „След като народът няма хляб, да яде пасти“.

„Професията „хлебар“ е толкова благородна, колкото и лекарската“, посочи още зам.министър Джиков. И акцентира, че в лицето на служебния кабинет производителите имат лоялен съюзник.

„Гарантирам, че институцията, която представлявам, ще съблюдава законността и ще защитава интересите на всички честни производители и преработватели“, каза шефът на фонд "Земеделие" Георги Тахов.

От името на НБСХС Марияна Кукушева поднесе специални подаръци на гостите. Епископ Поликарп получи плакет, изобразяващ хан Кубрат и неговото послание колко е важно обединението, за да бъде силен един народ. Плакетът е изработен от учениците от Професионалната гимнаизя „Велизар Пеев“ в Своге. Училището участва със свой щанд на "Булпек". 

Останалите гости получиха специален печат на ерусалимския крал с трите велики религии – християнство, ислям и юдаизъм.

А Мариана Кукушева пожела на всички: „Да ви е сладък хлябът!“. И представи участниците в юбилейното издание на "Булпек", които са повече от други години - най-малките и най-големите фирми, които правят хляба на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай