Вижте как можете да помогнете на Варна

Вижте как можете да помогнете на Варна | StandartNews.com

Варна. Трагедията във Варненския квартал Аспарухово все още трудно може да бъде оценена, но граждани и неправителствени организации вече започнаха организация в помощ на пострадалите хора.

Най-лесният начин е да изпратите SMS на открития дарителски номер 17777 с текст DMS VARNA, открит съвместно от Българския дарителски форум и Нова телевизия. Стойността му е 1 лев и ДДС не се начислява на телефоните с договор към мобилен оператор. На съобщенията от предплатени карти обаче се начислява ДДС и стойността е 1,20 лв. 

Сметката на кампанията:

IBAN: BG50 UNCR 7000 1520 9423 89
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк

Адрес: София, пл. „Св. Неделя" № 7
Име: ФПББ
Основание: наводнение 2014

Към 15 часа DMS кампанията вече е събрала 191 332 лева!

Българският Червен кръст също открива специална банкова сметка, в която се набират средства:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF
(За пострадалите от наводненията в страната).

Активиран е краткият номер 1466 на Червения кръст към всички мобилни оператори за набиране на финансови средства чрез изпращане на благотворителни SMS-и на цена 1 лев, отново без да се начислява ДДС.

Банковата сметка е публикувана на сайта на БЧК. Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на организацията.

Даренията и към БЧК, и към Български дарителски форум ще отидат за подпомагане на пострадалите от всички общини, не само от Варна. 

Още в четвъртък в социалните мрежи започна организация. Във Facebook беше създадена групата „Да помогнем на Аспарухово", където хората се организират в опит да разберат какво е най-необходимо на пострадалите. В нея можете да оставите име и телефон, и да заявите с какво можете да помогнете.

В София се събират помощи на ул. Искър 11А (на ъгъла с ул. Бачо Киро). Доброволците ще приемат дрехи, бельо, обувки, гумени ботуши, дъждобрани, Храна, питейна вода, консерви, храна за бебета, Газови котлони, кофи, лопати до 24:00 днес, както и утре (събота) от 10:00 до 24:00. Пунктът ще бъде отворен и в неделя от 10:00 до 16:00 часа. Опаковайте нещата здраво в кашони или дебели чували. Събраните помощи ще бъдат изпратени чрез бърз влак за Варна, където ще пристигнат в понеделник в 6:20 сутринта. Там доброволци ще ги приемат и ще ги откарат до кризисните щабове. Телефони за връзка: 0878 20 80 44, 0877 256 556, 0888 522 071.

Във Варна се уточняват пунктове за събиране на вещи от първа необходимост:

Един от тях е на адрес: ул. Иван Вазов 26 - Детската Къща, Варна.

Помощи се събират и в централния офис на БЧК на ул."Братя Шкорпил" във Варна.

В сградата на кметството в Аспарухово, ул. "Народни будители" No2, Варна се събират дарения. Нужни са хранителни пакети и вода. Необходими са доброволци с коли, които да съдействат на хората от местната администрация за обиколките из квартала.

В социалните мрежи за улеснение можете да следите новини от Варна чрез хаштаговете:

‪#‎варна‬
#helpvarna
#supportvarna

МОЖЕТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ И НА ДОБРИЧ, АКО СТЕ НАБЛИЗО:

Даренията се събират в зала "Добротица", съобщиха граждани:

В кризисният център в зала „Добротица" в град Добрич, имат нужда от дрехи за големи хора и чорапи. Ако имате възможност да дарите, моля направете го сега. Ако избегнете бул. Русия лесно може да се стигне с кола до зала „Добротица", всички пътища освен бул. Русия са проходими

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай