Високото кръвно удря и в корема

Абдоминалната аневризма убива за минути, но често няма симптоми

Високото кръвно удря и в корема | StandartNews.com

София. Kлиниката по съдова хирургия в Националната кардиологична болница (НКБ) в София е една от най-големите в страната. На година в нея се извършват между 1600-1800 операции и около 500-600 безкръвни съдови интервенции. "Въведохме всички съвременни методи на лечение в съдовата хирургия, а резултатите от тях са изключително добри", казва проф. Марио Станкев - началник на Клиниката по съдова хирургия.

Едно от опасните заболявания, с които се сблъскват специалистите в Клиниката по съдова хирургия на НКБ, са коремните аневризми. Ако проблемът не се идентифицира навреме, коремната аорта може да се спука и пациентът да загине от масивна кръвозагуба за минути.

Абдоминалната аневризма представлява разширение на коремната аорта и може да се спука под влияние на високо кръвно налягане. Тогава се получава тежък кръвоизлив, от който човек може да загине. Смъртността при операция в тези случаи е около 40-50% в света. В НКБ обаче лекарите са успели да я сведат до 20% благодарение на висококвалифицирания екип и опитът, придобит през годините.

Основната причина за появата на абдоминалната аневризма е атеросклерозата, казва проф. Марио Станкев. В основата на атеросклерозата пък са тютюнопушенето и нездравословният начин на живот, който води до обездвижване и затлъстяване. Затова тя се среща по-често при по-възрастни пациенти между 60 и 80 г., чиито съдове вече са увредени. Абдоминалната аневризма обаче може да бъде опасна и за младите хора, ако имат нелекувана хипертония, обяснява проф. Станкев. Само преди няколко дни в клиниката са оперирали коремната аорта на 35-годишен човек.

Обикновено абдоминалните аневризми се откриват случайно, при тях няма симптоми, казва проф. Станкев. Затова при пациенти с високо кръвно е добре да се прави ехография и да се види дали няма такъв проблем. В НКБ оперират между 60 и 70 случая на година с това заболяване. Между 15 и 20 на сто от пациентите идват със спукана аневризма на коремната аорта.
При самата операция лекарите заменят дефектната част от аортата с нова. Можем да сложим и стент по безкръвен начин, но той е много скъп и само при малка част от пациентите можем да позволим такова лечение, обяснява проф. Станкев

Цената му е около 15-20 000 лв.

Освен коремната аорта атеросклерозата може да засегне и съдовете, кръвоснабдяващи мозъка. Тогава се стесняват и запушват, а оросяването му се затруднява. Ако лекарите не отстранят тези дефекти, може да се стигне до мозъчен инсулт. В НКБ се оперират около 200-250 души на година с подобни проблеми. Освен това практикуваме и безкръвното лечение на това заболяване, когато не може чрез отворена операция, казва проф. Станкев.

Отпушват вени с катетър

През есента в НКБ ще се въведе нов метод за лечение на болните дълбоки вени. Отпушването им ще се прави чрез два катетъра за разбиване на тромбовете в тях. Те се наричат Аспирекс и Ротарекс, казва проф. Марио Станкев, началник на Клиниката по съдова хирургия в болницата. Запушването на дълбоките вени се среща все по-често при млади хора и родилки. Без лечение тромбът може да се откъсне и да се стигне до белодробна емболия и смърт.
В НКБ се лекуват и разширените периферни вени. Освен чрез отворена хирургия те се обработват и чрез методите на лазерната аблация и радиофреквентна аблация. При тази техника с ток с определена честота се унищожават повърхностните вени в долните крайници на пациента. Методът е много щадящ, премахва проблема радикално и затова се предпочита от по-младите хора, казва проф. Станкев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай