Високото кръвно се лекува всеки ден

Високото кръвно се лекува всеки ден | StandartNews.com

Безсънието и липсата на концентрация са признаци за повишаване на стойностите

Веднъж годишно хипертониците трябва да посещават кардиолог, казва д-р Димитрина Дряновска, кардиолог в МЦ "Пентаграм"

- Д-р Дряновска, има различни мнения за нормалните стойности на кръвното налягане. Какви трябва да са те?

- За всички нормалната стойност е 139/89.

- А за болните от диабет какви са границите?

- Трябва да е 120/80.

- А за тези, които пият лекарства?

- Също.

- Главоболието ли е признак, че сме повишили кръвното?

- Повечето хора мислят, че главоболието е причина, но безсънието и липсата на концентрация на вниманието са по-важни. Всъщност, преди човек да мисли, че има повишено кръвно налягане, се появяват тези признаци - нервност, раздразнителност, безсъние. Много хора си мислят, че страдат от безсъние, събуждайки се в четири и половина сутринта. А те всъщност са повишили стойностите на кръвното налягане. Много хора не знаят, че имат високо кръвно.

Младите хора не си го мерят

- Вероятно обаче не всяко събуждане през нощта означава, че сме вдигнали кръвното, нали?

- Не.

- Възможно ли е човек да игнорира признаците?

- Да, в забързаното ежедневие и в заетостта човек може да ги игнорира. Но кръвното налягане се лекува всеки ден. Дали ще си промениш начина на живот - ще спреш да пушиш, ще започнеш да се разхождаш, ще си смениш работата, ще си смениш лекарствата, това е все лечение. Много хора ми казват така - аз не пих хапчетата си за кръвно, защото стана нормално. Ама то е нормално точно защото си ги пил. Ако ги спреш, край.

- Има ли правило с кое хапче се започва нормализирането на кръвното?

- Няма. Всеки кардиолог преценява съобразно случая.

- Кога човек трябва да потърси кардиолог?

- Първо трябва да мине през личния лекар. Хората се справят с една лека към умерена хипертония. Но контрол на хипертонията от личния лекар задължава да има преглед и от кардиолог веднъж в годината. Не трябва да пренебрегва това посещение. Много хора пият хапчета, контролират наистина кръвното, но не минават на преглед.

- Може ли мнението на личния лекар да бъде меродавно?

- Здравната каса дава възможност и на личния лекар да започне лечение при лека до умерена хипертония. Има си правила, които колегите си знаят и ги спазват. Личният лекар прави кардиограма, но веднъж годишно се прави ехокардиография от кардиолог. При хипертониите - веднъж на две години ехокардиография, а прегледите са всяка година. И при младите, и при възрастните пациенти.

- Безсънието и липсата на концентрация са признаци за повишаване на стойностите?

- Не. За съжаление сега има много млади хора с високо кръвно. Личните лекари казват, че се

проявява и в ученическа възраст

А аз ви гарантирам, че в студентска възраст има.

- Свикнали сме да казваме, че стресът е виновен за всичко. Така ли е и за скока на кръвното?

- Не знам какво значи "стрес". Стресът от това да работиш, да си вършиш работата е едно, но стресът да работиш и да нямаш перспектива е друго. Има разлика. По-скоро липсата на перспектива ни кара да не сме спокойни. Войната по пътищата. 70 процента от младото население шофира, това също е фактор. Освен стреса в обществения живот, битовите неуредици също. Особено средното поколение е разкъсано между децата и възрастните хора. Не е решен проблемът социално.

- Как човек може да контролира емоциите си?

- Никак. Трябва да имаш и добра битова, семейна среда, а и да можеш да преодолееш социалния стрес. Кръвното се лекува всеки ден, това хората трябва да го знаят. С лекарства или с промяна на начина на живот. То се започва с промяна на начина на живот. понякога идват при мен пациенти и казват- ама то кръвното ми понякога е 150/90, обикновено е 120/80.

Ама така започва. Питам - пушите ли? Отговорът е - пуша. Не мога да спра. Алкохолът също е утежняващ фактор.

- Какво бихте посъветвали хората, на които стойностите им "играят"?

- Първо,

да спрат да пушат, да започнат да се разхождат, да спортуват

да се хранят разумно, да не преяждат. Някои си сменят работата. Промяна на начина на живот.

- Много хора разчитат на природните средства за понижаване на кръвното, пият канела. Правилно ли е това?

- Ами те ще станат наркомани. Канелата съдържа алкалоиди. Това не е сериозно.

- Много хора се страхуват от бетаблокерите. Имат ли основание?

- Всеки ден срещам хора, които казват - само да не е бетаблокер. Не знам какво пише в интернет, не знам какво се публикува във Фейсбук и в БГ-МАМА. Но нека да слушат лекарите, преди да се консултират помежду си.

- Кръвно 110/70 ниско ли е?

- Не. За млад човек не е ниско.

- Казват, че алкохолът сваля кръвното налягане?

- Малките дози, до 30-50 грама свалят първоначално кръвното налягане, но по-високите дози го покачват.

- Много бременни жени пушат?

- Най-страшно е да дойде бременна болна от сърце. Медикаментът при бременните е един. Днес те пушат и пият бременните. Нямат отговорността. Досега жените бяха на второ място по сърдечносъдови заболявания, постепенно обаче се изравняват с мъжете. Дамите живеят много интензивно, не раждат, пушат, пият.

- Има ли наследственост?

- Има, да, но не е задължително да се прояви. Има и друг вид хипертонии, които са симптоматични. Те са при определени ендокринни и бъбречни заболявания. Особено специфични са и се лекуват по друг начин. При тежка хипертония, неповлияваща се от медикаменти, задължително се обмисля консултация и с нефролог и с ендокринолог. Има невидими причини за кръвното, съдови причини, при бъбречните заболявания, на надбъбречната жлеза, които водят до тежки хипертонии. Трябва да се потърси помощ и от друг специалист.

- Влияят ли ниските температури за покачването на кръвното?

- Да. Температурата влияе. Сега сутрин е много студено, през деня се стопля. И сега хората започнаха вече да покачват кръвното налягане, защото съдовете се свиват при ниски температури. През летните месеци бяха с ниско.

- Да пием ли аспирин?

- Безогледното пиене на аспирин не е добре. Който трябва да го пие, го пие. Иначе прави микроерозии и води до язви. Покачва и пикочната киселина. Действието на аспирина е 7 дни.

- Надеждни ли са електронните апарати за мерене на кръвно?

- Не са съвсем точни, особено на китката. При хора със синусов ритъм са добре, при млади хора- също. При хора с аритмии това не важи. Може да има хора с променена анатомия на артерията - да е по-встрани, те са с променени съдове, така че това не е най-точният метод. Не е дори и през 10 минути да си го мерят. Човек е жив организъм, кръвното е приспособим механизъм към натоварванията - емоционални, физически. Като се забързаш, то се качва, след това леко се нормализира.

- Последен съвет на кардиолога?

- Човек трябва да умее да редува работа с почивка. Една седмица ваканция не е достатъчна. Може би 10 дни е най-разумният период за почивка.

Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай