Вирусът "Зика" влиза в Европа и чрез бамбук

Вирусът "Зика" влиза в Европа и чрез бамбук | StandartNews.com

„Вирусът Зика съществува от години и се пренася от особен вид комари, които не са много разпространени в Европа. Той е известен от средата на 40-те години и е доказан в маймуни, след което се появява в няколко области в Карибския басейн и Латинска Америка". Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, пред Нова ТВ.

Според експерта тези комари може да се пренесат в страната ни чрез цветята, най-често с бамбук. Затова е необходим и строг фито-санитарен контрол. А общините започват да пръскат срещу комари едва през месец май, когато температурите започват да се покачват.

„Ако през 2014 година 150 деца са се родили с тези тежки увреждания в Бразилия, то миналата година те са били 3500", добави той, обяснявайки, че големият брой на заболели деца се дължи и на увеличеното забременяване.

По думите на проф. Кантарджиев вирусът много рядко дава тежки усложнения като парези на периферната нервна система.

Световната здравна организация твърди, че 4 млн. души могат да се заразят с вируса Зика. В Латинска Америка дори има съвети към жените да не забременяват. Причината – ухапването от комар на бременна жена може да увреди плода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай