Вигенин: Нашите основни ангажименти в енергетиката са към ЕС

Няма да имам проблеми с президента Плевнелиев

Вигенин: Нашите основни ангажименти в енергетиката са към ЕС | StandartNews.com

Мандатът на новия външен министър започна доста горещо. Първо, Кристиан Вигенин даде сигнал, че ще има различно отношение към посланиците с досиета, които предшественикът му Николай Младенов отзова. След това заяви, че медиите са използвали вместо него думата "реабилитирам". Последва изказването му по темата "Хизбула" - че няма категорични доказателства за връзката на групировката с атентата в Бургас. Ден след това министърът заяви, че България не е ревизирала позицията си.

Ще подкрепим позицията на Европа за "Хизбула"

- Г-н министър, казахте, че няма категорични доказателства за връзката на "Хизбула" с атентата в Бургас, а вчера коментарите на чужди медии са, че България прави стъпка назад и променя позицията си. Какво ви даде основание за този коментар ?

- Във връзка с продължаващите консултации въоръженото крило на "Хизбула" да бъде включено в списъка на терористичните организации, България е готова да се присъедини към консенсусно решение на ЕС и наша отговорност е да представим още по-солидна основа за това. В тази връзка поисках ускоряване на процеса на събиране на допълнителни доказателства от наши чуждестранни партньори, от които е поискано правно съдействие и то все още не е предоставено. България не е ревизирала позицията си, независимо от някои медийни интерпретации. Не виждам необходимост от специална парламентарна комисия по случая.

- Няма ли да изпаднем в неудобно положение пред европейските ни партньори? Каква би била позицията ни при евентуално решение за включване на групировката в списъка на терористичните организации

- Моето мнение е, че България трябва да представи цялата информация, с която разполага, за да даде възможност на колегите от ЕС да направят своята преценка. Не бих искал обаче целият случай да се гради само и единствено на атентата в Сарафово, има и други случаи, които водят към "Хизбула". Ако това е така, то ние би трябвало да подкрепим обща позиция на ЕС за включване на военното крило на "Хизбула" в списъка на терористичните организации.

- Като външен министър на страна - съседка на Турция, как оценявате случващото се там?

- Гражданите на всяка страна имат правото да протестират. Очаквам прекомерната употреба на сила от страна на полицията да бъде разследвана от турските власти, каквито заявки бяха дадени.

- Как България ще балансира между Вашингтон и Москва, особено в енергийната област?

Нашите основни ангажименти в енергетиката не са към САЩ или Русия, а към ЕС

- Ако България дефинира ясно своя интерес, ще бъде много по-лесно да го отстоява. Смятам, че тезата за наличие на сериозно противопоставяне между САЩ и Русия по отношение на България е силно преувеличена. Всъщност има много голямо поле за общи действия. И не бива да забравяме, че нашите основни ангажименти по енергийната ни политика са към Европейския съюз.

- Каква промяна във външната ни политика да очакваме при вашето управление на МВнР, ще има ли пълен рестарт?

- Дълги години работя на полето на външната политика и прецених, че мога да се справя и да реализирам важни промени в този сектор. Не бих говорил за пълен рестарт, стига министри, които смятат, че нещата започват и завършват с тях. Но имам амбицията да променя фокуса на политиката, да заложа на професионализма и инициативността, да задам тон за стабилност и предвидимост. Това ще е голяма промяна, ако успея.

- Смятате ли да продължите някои от политиките на предшественика ви и кои?

- Ако говорим за Николай Младенов - като че ли по-лесно ми е да отговоря кои политики не бих продължил. Но нека спомена две неща поне - ще продължа да разширявам използването на новите технологии и интернет, ще подкрепя по-осезаемо участие на България в новия Европейски фонд за демокрация и ще работя за засилване на ролята на България в развитието на т. нар. Източно партньорство.

- Фокусът на внимание на Николай Младенов беше насочен към Арабския свят. Върху коя част от света ще насочите вие вниманието си?

- Извън активното участие във формирането на политиката на ЕС, което е приоритет на цялата държава, има два региона от жизнено значение за България - Югоизточна Европа и Черноморският регион. В никакъв случай няма да изоставим Арабския свят, но ще водим политика, съобразена в много по-голяма степен с интересите и възможностите на България. Бих добавил тук, че особено внимание ще отделя на българските общности зад граница, на облекчаването и засилването на тяхната връзка с България.

- Очаквате ли проблеми с президента Росен Плевнелиев и нова война на институциите по отношение на дипломатите с досиета?

Няма да имам проблеми с президента Плевнелиев

- Не. Темата за дипломатите с досиета беше изкуствено надута, тя не е определяща нито за моята работа, нито в отношенията ми с президента. Заварвам една ситуация, създадена от предишния министър, с която ще трябва да се справя, за да може министерството да функционира нормално, толкова. Всичко друго са измислени конструкции и наистина съжалявам, че подцених темата и дадох повод да бъда вкаран в нея.

- Ще получат ли "пълна реабилитация" - и в какво ще се изразява тя - посланиците с картончета, които бяха отзовани от Николай Младенов?

- Като казах, че темата е изкуствено надута, имах предвид точно това - лесно може да проверите, че никога не съм споменавал думата "реабилитация", нито пък, че това ще ми бъде приоритет. Конституционният съд се е произнесъл в тяхна полза по въпроса и ако аз имам специално отношение към дипломатите "с картончета", ще наруша закона. Дори в момента има временно управляващи посолства с доказана принадлежност към бившата ДС, има дипломати на по-ниско равнище също - те са изпратени от предишния кабинет, който уж поведе битка с тях. Много такива дипломати в момента са в администрацията на МВнР - вместо да ги държа бездейни на някое бюро до пенсия, предпочитам да използвам максимално техните знания и капацитет, а той е голям.

- Казахте, че няма да има революции във Външно министерство. Имат ли обаче повод за притеснения за кариерното им израстване определени служители на МВнР?

Ако заваря калинки и неподходящи кадри, ще ги освободя, казва Кристиан Вигенин

- Ще се опитам да наложа законността като основен принцип в работата. Няма да се променят наредби заради определени хора, няма да се правят конкурси, на които е ясно предварително кой ще спечели. Конкурентното начало и професионализмът ще са в основата на кариерното израстване. Но ако в МВнР заваря калинки и неподходящи кадри, останали от предшественика ми - няма да се колебая да освободя министерството от тях.

- Потвърдихте пред Никола Попоски желанието за Договор за добросъседство с Македония. Да очакваме ли скоро неговото подписване и като цяло каква политика ще следваме към тази наша съседка?

- Да, още с първите си интервюта като министър и в разговора ми с Попоски - впрочем първия външен министър, с когото се срещам след избирането ми, - заявих не просто желанието, а необходимостта от подписване на Договор за добросъседство и сътрудничество. Подчертах също нашата готовност да ускорим работата по него. Той обаче не е единственият елемент в нашите отношения, макар и много важен. Една от първите експертни срещи, които свиках, беше по политиката ни към Македония. Желанието ми е да развием цялостно и по-дългосрочно виждане за отношенията ни с тази страна, с участието на нашите представители в българския и в Европейския парламент, с експерти от неправителствения сектор, одобрено от президента и премиера. Необходимо ни е известно време за работа, преди да мога да представя повече детайли.

- Ще постави ли България условия пред Македония срещу подкрепа по пътя към ЕС?

- Няма да поставям нови условия, позицията ни е ясна, подписването на Договора за добросъседство ще допринесе за разчистването на пътя на Македония към Евросъюза, а ще открие и много нови възможности за сътрудничество между нашите две страни. В двустранен диалог трябва да бъдат решавани и други въпроси, които често създават напрежение и недоверие между нас.

- На какви хора ще заложите в екипа си и смятате ли да запазите настоящата структура - един заместник-външен министър и генерални директори?

Още събирам екипа си, ще имам двама заместници

- В момента приключва работата по наредба, свързана с атестирането на дипломатическите служители. Не мисля, че трябва да се отказваме от генералните директори, но предстои да започнем обсъждане на подготвения проект и тогава ще преценим. Иначе се надявам в следващите дни да успея да формирам екипа си, в който предвиждам да има двама зам.-министри.

- Вие израствате от години в структурите на БСП - ще следвате ли плътно волята на партията в работата си като външен министър?

- От много години съм пред очите на гражданите и се надявам да ми се доверят - на първо място за мен е постигането на важните за България цели. Всъщност волята на БСП е точно такава - тя дава свобода на Орешарски и неговите министри да работят по начин, който да изведе България на пътя на стабилността, икономическото развитие и социалния напредък.

- Как ще промени новият пост живота на семейството ви - смятате ли, че ще имате достатъчно време да бъдете със съпругата и децата ви?

- Като евродепутат от години съм на много тежък работен режим, но сме успявали да запазим силна връзка в семейството. Първите ми впечатления са, че режимът сега ще бъде още по-тежък, да бъдеш министър е голяма отговорност и в моя случай е 24 часа в денонощието. Времето за семейството никога не е достатъчно, но аз се опитвам да компенсирам с качество - когато си с жената и децата, трябва наистина да бъдеш с тях, да участваш истински, макар и да е за кратко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай