Вежди Рашидов: Високата световна сцена ни очаква

Прочутият скулптор Вежди Рашидов направи личен подарък на ценителя Жан-Люк Мартинез - авторски портрет на великия испански архитект Антонио Гауди

Вежди Рашидов: Високата световна сцена ни очаква | StandartNews.com

Ще изпратим в Лувъра царете на България, а ние очакваме гениите на Ренесанса, сподели от Париж министърът на културата

Министърът на културата Вежди Рашидов, който е на работно посещение в Париж, подписа нов петгодишен договор с Жан-Люк Мартинез, президент на Лувъра. То гарантира на България активно сътрудничество със световния музей в сферата на научните изследвания на гръцки, етруски, римски антики и ориенталски артефакти, в борбата срещу незаконния трафик на ценности, обмен и обучения на специалисти от двете държави.

"Ако не бяха енергията и личният принос на Вежди Рашидов, едва ли щяхме да реализираме грандиозната експозиция "Епопея на тракийските царе", която привлече милиони посетители в Лувъра. Затова сега съм особено щастлив от новото ни петгодишно споразумение - то е основа за реализиране на следващи съвместни проекти", коментира Жан-Люк Мартинез. Той предлага следващата експозиция от България в Лувъра да бъде с експонати от живота на аристократите ни и царските фамилии между IX до XIII век. Лувъра ще очаква и сбирка от ценни османски архиви, притежание на Националната библиотека в София. "С радост отново чух признанието, че "историята на Лувъра минава през България", сподели Рашидов. Той получи и категоричната подкрепа на Лувъра за арт програмата на българското председателство на ЕС през 2018 година. На подписването присъстваха българският посланик в Париж Ангел Чолаков и членове на ръководството на Лувъра.

- Господин Рашидов, как ви посрещна Жан-Люк Мартинез?

- Като приятел, с който трябва да се свърши важна работа - за Франция и за България. Шефът на Лувъра е изключително добре настроен и в същото време е рационален и прагматичен. Няма как да не отчете, че тракийската изложба беше провъзгласена за номер едно в Европа за 2015 година. Всъщност тази експозиция качи България на най-високата световна културна сцена - където винаги й е било мястото. Японците и американците платиха на държавата ни, за да покажат част от съкровищата и Севт III. България вече взима скъпо, за да представи духовното и историческото си наследство. Нашите артисти цял живот блестят пред международната публика. Но Борис Христов беше част от елита на Италия, а Жул Паскин - от елита на Франция.

Ароматът на Запада винаги е замайвал творците ни

Искам да променим този модел - бавно, но сигурно. Мечтая и работя за това хората да видят най-съвършеното, което е постигнато от нацията ни. Да го видят на трудните и недостъпни места, в най-престижните зали - а не по крайните квартали. Българинът, макар и краен индивидуалист, е много талантлив. Няма никакви причини за тежки комплекси. Не търся признателност за това - а и знам, че няма да я получа.

- Обсъдихте ли какво ще покаже Лувърът в София?

- Дебатът около концепцията и детайлите предстои. Експертите от екипа на Мартинез ще дойдат у нас за прецизно обсъждане. Те предлагат да представят в столицата ни своя проект "Жената и дрехата", обединяващ тематични платна на титани от Ренесанса - рисувани на различни места и в различни периоди. За мен най-важното е в България да дойдат шедьоври на Леонардо да Винчи и другите гении.

Да се почувстваме като част от Европа, каквито всъщност винаги сме били

Ние предлагаме на Лувъра най-интересното, свързано с царете на християнска България между IX и XIII век. Още през този месец започва пореден етап от разкопките на съвместната експедиция "Аполония Понтика" край Созопол. В нея участват водещи имена от Париж и от Археологическия институт с музей към БАН. Франция ще финансира разкопките, ние поемаме домакинството на нейните специалисти.

- Зарадва ли се Жан-Люк Мартинез на скулптурния портрет на Антонио Гауди, който му поднесохте като личен подарък?

- Остана без думи. Оказа се, че се прекланя пред великия архитект и неговите творения. Още преди време останах поразен от посмъртната маска на Гауди - от острите черти, от уникалното излъчване на артиста, на създателя. Тя така ме вдъхнови, че реших да извая образа му - и сега го поднесох на Жан-Люк. Поканих него и екипа му в София за откриването на Ларгото - това ще стане вероятно в дните преди Великден. Мартинез призна, че няма търпение да види какво сме направили, защото

вече много е слушал за Ларгото

Убеден съм, че в Европа рядко може да се открие подобно пространство.

- Коя изложба ще видите в Париж?

- На Митничаря Русо - в музея "Орсе". Соня Йончева пък пее в Опера "Гарние" в "Травиата". Но не знам дали ще имам време.

- Как ви се струва Париж - потискаща ли е промяната след атентантите?

- След 11 септември светът вече не е същият. Париж също се е променил след атаките на джихадистите. По-тихичък, по-кротичък. Рано сутрин и късно вечер няма толкова много хора по улиците. Клубовете и ресторантите не са препълнени през седмицата. Някога до късно ходехме по джем сешъни и по цели нощи се разхождахме край Сена. Сега във въздуха се усещат флуиди на психологическа война. Но никой не се е изплашил. Няма паника. Въпреки че всеки е загрижен за бъдещето. Все пак активният туристически сезон не е започнал. Вярвам, че през април и май пейзажът ще се промени.

- Ще правите ли скоро изложба?

- В галерия "Арте" ще покажа акварелите, които нарисувах, докато бях на лечение в Берлин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай