Versace за продан

Фамилията е на път да се раздели с до 30% от едноименната модна къща

Versace за продан | StandartNews.com

Фамилията Версаче е на път да се раздели с до една трета от собствеността на легендарната модна къща. От "Версаче" вече са поканили дялови инвеститори с молба да отправят конкурентни оферти за 20-30 % от компанията, информира в. "Файненшъл таймс".

Сред кандидат-купувачите са бахрейнският инвестиционен фонд Investcorp, който е бивш собственик на Gucci, италианският фонд FSI, парижката фирма Ardian и лондонската компания за дялово инвестиране Permira, която притежава Hugo Boss. В края на миналия месец от тях бе поискано да отправят индикативни оферти и да изложат идеите си за това как виждат управлението на модната къща съвместно с членовете на фамилията Версаче. Предложенията трябва да бъдат подадени до края на ноември, като преди това кандидатите ще се срещнат с ръководството на компанията.

През април от Versace наеха Goldman Sachs и Intesa Sanpaolo, за да търсят нови акционери, които да инжектират капитал във фирмата с цел разширяването на дейността й в Азия и Латинска Америка. Това е първата стъпка от плановете на фамилията да направи модната къща публична до три години.

През миналата година общите приходи на Versace възлязоха на 408,7 млн. евро, отчитайки повишение с 20% в сравнение с предходната. Продажбите в световен мащаб също отбелязаха скок с близо две пети до 224,5 млн. евро.

Легендата

Историята на Versace прилича на сапунен сериал. В нея има много блясък, богатство и успехи, но и не по-малко кризи, лични драми и дори смърт.

Създател на легендарния бранд е Джани Версаче. Бъдещият топ дизайнер е роден на 2 декември 1964 г. в италианското градче Реджо ди Калабрио в семейство от средната класа. Той открива света на модата още в детството си благодарение на своята майка Франческа, която притежава модно ателие. Именно майка му с нейния усет за красота оказва най-голямо влияние върху професионалния път на сина си.

За кратко младият Джани се записва да учи архитектура, но продължава да рисува модели на дрехи. Франческа вижда желанието и таланта му и го прави свой помощник в ателието. На 18 години Джани започва да помага в семейния бизнес, посещавайки същевременно ревюта в Париж, Лондон и Рим и доизграждайки усещането си за мода.

Първият, който открива таланта му за външния свят, е италианският бизнесмен Енцо Никозиа, който му предлага да изготви модна колекция за неговата компания. Джани не се колебае и се мести в Милано. Още първите му предложения се разграбват като топъл хляб, а уникалните му и креативни модели завладяват светкавично модните подиуми. През следващите години Версаче получава покани за сътрудничество от наложили се марки като Genny, Valentino и Callaghan.

Това дава увереност на младежа да пристъпи към собствен бизнес. През 1978 г. заедно с брат си Санто и сестра си Донатела той създава семейната компания Gianni Versace S.p.A. (съкратено - Versace). За емблема на модната къща е избрана главата на митичната горгона медуза. Според моделиера медуза е "синтез на красотата и простотата, който буквално парализира и хипнотизира".

Същата година Джани представя първата си собствена дамска колекция, а през септември следва и мъжка. Предложенията на Версаче предизвикват фурор сред критиците и публиката благодарение на своята чувственост, блясък и необичаен подход към материите. Още тогава той налага свой собствен стил в дизайна, съчетаващ лукс, пищност и шик. Дизайнерът смесва смело материите, експериментира с цветовете и формите, създавайки неповторими шедьоври на модния подиум.

И успехът не закъснява. През 1982 година Джани печели първата си награда за най-добър дизайнер на дамска колекция за периода есен/ зима 1982/83. В нея той вкарва за пръв път металните аксесоари и безопасните игли, които се превръщат в запазена марка за Версаче. Същата година се запознава с бъдещия си партньор Антонио Д'Амико, който по това време работи като модел. Двамата живеят заедно до смъртта на дизайнера.

През следващите години идват и световната слава, и многомилионните приходи. Брандът отваря бутици в големите столици на модата Лондон, Париж, Милано, Ню Йорк и Мадрид, печелейки все повече клиенти сред световния хайлайф. Сред знаменитостите, които са фенове на италианския дизайнер, са Мадона, Елтън Джон, Шер, Гуинет Полтроу, Майкъл Джексън, принцеса Даяна и много други.

Световната слава не главозамайва италианеца и той си остава непретенциозен и щедър до края на живота си. Дори капризни манекенки като топ модела Наоми Кембъл обожават да работят с него, не на последно място и заради огромните хонорари, които той им плаща за участия в ревютата му.

Но диапазонът на таланта му не се ограничава само с модния подиум. Той си сътрудничи с миланската Ла Скала, като проектира и шие костюмите за някои от най-обичаните постановки в продължение на дълги години. Сценичните костюми заслужено му печелят овации по цял свят. През 1993 г. Джани печели "Оскар" за постижения в модните среди.
През 1992 г. Версаче навлиза в парфюмерийния бизнес и представя парфюмa си "Versus Donna", а две години по-късно се появяват и часовници с марката. Постепенно към продуктите, предлагани от компанията, се добавят аксесоари, бижута, мебели и козметика.

Краят на тази главоломна кариера идва на 15 юли 1997 г., когато дизайнерът е прострелян смъртоносно на прага на дома си в Маями. Гибелта му е обвита в мистерия. За убийството е обвинен 25-годишният хомосексуалист Андрю Кънанан, който е открит 8 дни по-късно прострелян в главата. Мотивите остават неясни.

Смъртта на гениалния дизайнер е повратен момент в историята на бранда. Сестра му Донатела, която освен творчески директор е и акционер с 20%, поема ръководството на семейната фирма. Други 30 процента от собствеността се държат от брат му Санто, а останалите 50 процента отиват при тогава 11-годишната дъщеря на Донатела Алегра по силата на завещанието на чичо й Джани.

Този период е изключително труден за фамилията Версаче. Донатела се пристрастява към наркотиците и пластичната хирургия, а Санто изпада в сериозна депресия. Дъщерята на Донатела се разболява от анорексия няколко години по-късно и се подлага на лечение. През 2004 г. модна къща "Версаче" е на път да се срине след загубата на основния си идеен двигател в лицето на Джани.

Все пак Донатела успява да си стъпи на краката и да изведе фирмата от дупката. Това става не на последно място благодарение на младия британски дизайнер Кристофър Кейн, който вдъхва нов живот на младежката линия Versus.
Самата Донатела се измъква постепенно от сянката на гениалния си брат и се налага като дизайнер, пренасяйки марката в XXI век, без да загърбва наследството на Джани. "Брат ми е най-добрият учител, който някога съм имала. Всичко, което съм научила от него, и всичко, което съм правила и ще правя, винаги ще бъде докоснато от Джани", казва тя.
Днес марката произвежда различни маркетингови линии: Atelier Versace, Versace Couture, Versace Jeans Couture, Versace Sport, Versace Home Collection, Versace Collection, Versace Ceramic Designs и Versus (Versace). В допълнение към дрехите и аксесоарите легендарният бранд притежава хотел Palazzo Versace.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай