Велоалея Зелен ринг на мястото на неизползваните жп линии

По трасетата на Зеления ринг ще има детски площадки, места за спорт и пешеходни връзки

Велоалея Зелен ринг на мястото на неизползваните жп линии | StandartNews.com

„По трасето на старата жп линия изграждаме линеен парк с велоалея – това е проектът ни за Зелен ринг, който ще свързва кварталите с големите паркове." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с главния архитект арх. Здравко Здравков и министъра на транспорта Росен Желязков представи проекта.

Първият етап на проекта е 3-километрова отсечка от гара „Пионер“ до Висшето транспортно училище в „Слатина“. Така се създават велосипедни връзки за зала „Арена Армеец“, метрото и велосипедната мрежа на Борисовата градина. Първият участък е 3-километрова отсечка от гара „Пионер“ до тунела под бул. „Цариградско шосе“, а вторият – от тунела под бул. „Цариградско шосе“ до действаща регулация на „Източна тангента“. Общата площ на зеления коридор е 62 хил. кв. м.

Територията в момента е собственост на Националната компания железопътна инфраструктура, обяви транспортният министър Росен Желязков.

Целта на проекта е да се използва трасето на излязлата от експлоатация жп линия за развитие на веломрежата на София. Изграждането на велоринга, който да обслужва южните части на гр. София, е предвидено с план-схема на велосипедната мрежа към действащия Общ устройствен план на Столичната община. Дължината на велоалеята е 3152 кв. м, а общата площ на новопредставения зелен коридор е 61965 кв. м.

По трасетата на Зеления ринг ще има детски площадки, места за спорт и пешеходни връзки. Предстои изработването на технически и работен проект, след което ще бъде разгледано и финансирането му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай