Великден е! Най-важните обичаи за празника

Какво е значението на символите

Великден е! Най-важните обичаи за празника | StandartNews.com

Великден е! Великият ден на Възкресение Христово представя вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят.

Православната църква определя датата за празнуване на Великден според Юлианския календар, а Католическата църква - според Грегорианския календар. Няколко са важните великденски обичаи на празника в България.

Христос воскресе!!

Традицията повелява в четвъртък или в събота да боядисаме великденските яйца. Те са една от основните характеристики на християнските празници, защото напомнят за възкресението на Исус Христос.

Чудото на Мария Магдалена с червеното яйце

Според преданието за първото великденско яйце Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му съобщила за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно и ако е така, яйцето от кокошка, което държи, трябва да стане червено.

И то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен. В православния свят яйцата се използват като специално Великденско поздравление. Хората се чукат с яйца и се поздравяват с Христос Воскресе.

Важен за празника е козунакът. Той символизира тялото на Исус Христос, а боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

И агнето е важен символ на Великден. То олицетворява Иисус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в Деня на Възкресението.

Християнската традиция представя Исус като божи агнец. В много домове традицията повелява да се яде печено агнешко месо на първия ден след 40-дневния Великденски пост.

На Великден трябва да се облечем и в нови дрехи. Те са символ на възраждането на новия живот през пролетта и на Възкресението.

В България Великденските празненства продължават три дни.

В полунощ на събота срещу неделя всички отиват на църква и след тържествената служба, известяваща възкръсването на Христос, се отправят към домовете си със запалена свещ в ръка.

Великденският поздрав е Христос Воскресе, а отговорът – Воистина Воскресе.

На великденската трапеза днес задължително трябва да сложите боядисани яйца, питка със сирене и яйца, обреден хляб за Великден, зелена салата, печено агнешко, козунак, великденско руло.

Имен ден празнуват: Анатоли, Анатолий, Велко, Величко, Велислав, Велин, Вили, Вельо, Аврора, Величка, Велка, Деница, Зора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай