Чудото на Мария Магдалена с червеното яйце

Първото боядисано се оставя под иконата на Божията майка

Чудото на Мария Магдалена с червеното яйце | StandartNews.com
  • Първото боядисано се оставя под иконата на Божията майка
  • Как то е станало символ на Възкресението и разпространението на християнството

 

Възкресение Христово символизира победата на живота над смъртта и се смята за най-важната дата в православния календар, т. нар. "тържество на празниците".

Думата "Пасха" идва от еврейското "песах", което се превежда като "преминал" и се отнася до изселването на евреите от Египет. Това е един от основните юдейски празници в памет на Божието избавяне на израилтяните от робство в Египет. Всъщност убиването на Пасхалното агне и намазването на кръвта му по стълбовете на вратите на къщите (Изход 12:11-13) е красива илюстрация на Христовото изкупително дело на кръста. Тези, за които Той умря, са покрити от Неговата кръв, която ни защитава от ангела на (духовната) смърт. Разбирането за новата пасхална жертва е дадено от апостол Павел в Първото послание до коринтяните, в историята на Тайната вечеря. "...защото Христос, Пасхата наша, биде заклан за нас" /Послание към коринтяните, 5:7/ казва Павел, като по този начин провъзгласява Исус за новозаветното агне.

Червеното яйце за Великден символизира Възкресението на Христос. Цветът му олицетворява пролятата по време на разпятието Христова кръв.

Смята се, че великденското яйце е символ още на плодородието, късмета, здравето, щастието, началото на нещо хубаво.

Според традицията яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота. Първото боядисано яйце трябва да е червено. То се поставя пред иконата на Божията майка - Дева Мария и се пази до следващия Великден.

Докато е още топло, с него се прави кръст на челата на децата в семейството, за да бъдат здрави и благословени.

Но защо червеното яйце е символ на Възкресение Христово? Ето какво разказва църковното предание:

Червеното яйце е свързано със света Мария Магдалена. Тя била родом от Мангала, на брега на Галилейското езеро. Срещнала Иисус Христос и поискала да му служи в земния му път. Помагала му в общуването с хората и го следвала пламенно, повече дори от самите апостоли, затова е наречена "равноапостолна".

Мария Магдалена е била

очевидец на повечето от събитията около разпъването на кръста

Тя присъствала на пародията на съд над Исус; тя чула Пилат Понтийски да произнася смъртната присъда; видяла как тълпата била и унижавала Иисус. Тя била една от жените, които стояли близо до Него по време на разпъването на кръста и се опитвали да Го утешат.

Според легендата, докато Исус Христос е бил разпънат на кръст, неприятелите го замеряли със запъртъци (яйца, от които не са се излюпили пиленца). Но в мига, в който запъртъците се докоснели до тялото на Божия син, те се превръщали в здрави червени яйца.

В неделята Мария Магдалена и няколко жени мироноски отишли в гробницата да помажат тялото Му. Мария Магдалена влязла първа и какво да види -

камъкът бил поместен, а гробът - празен

само дрехите, с които било завито тялото, били в пещерата. Тогава й се явили ангели и самият Христос, който я уверил, че е възкръснал.

Всъщност Мария Магдалена е първата, видяла чудото на Възкресението. Тя е и първата, утешила скърбящите Му ученици с радостния възглас: "Христос воскресе!"

Всички признали, че тялото Христово липсвало, а той се явил на учениците си и им казал, че в възкръснал в името на спасението на всички хора и те трябва да се радват. Новината бързо се разпространила.

След Възнесението Мария Магдалена прекарвала с Божията майка и апостолите в постоянна молитва и била свидетелка на първите успехи на християнското учение в Йерусалим. Пълна с усърдие и вяра, тя сама

проповядвала словото Божие и посещавала разни страни

Мария Магдалена тръгнала със сестрите на Лазар - Марта и Мария, към Рим, където й се отдал случай да се срещне с император Тиберий (14-37 г.). По юдейски обичай тя носела яйце, като израз на уважение от страна на гост, който не можел да поднесе по-скъп дар. Мария Магдалена разказала на императора за живота, чудесата и учението на Христос, за Неговото несправедливо осъждане и малодушието на Пилат. Императорът се усъмнил в чудото на възкресението и попитал за доказателство. Тогава тя взела яйцето и го дала на императора с думите: "Христос воскресе!" При тези думи бялото яйце станало червено.

Яйцето символизира раждането на нов живот и изразява вярата ни в бъдещото всеобщо възкресение. Благодарение на Мария Магдалена

обичаят да се раздават яйца на Възкресение се разпространява сред християните по целия свят

В древен гръцки ръкопис, съхраняван в библиотеката на манастира на "Света Анастасия", близо до Солун, се посочва, че игуменът раздавал на вярващите яйца, казвайки: "Така ние сме приели от светите отци, които са съхранили тази традиция от апостолски времена, от светата и равноапостолна Мария Магдалена, която първа посочила на вярващите радостното жертвоприношение."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай