Великден без патриарх. Кой ще води литургията?

Вселенският патриарх Вартоломей ще дойде утре, каза митрополит Йоан

Великден без патриарх. Кой ще води литургията? | StandartNews.com

България ще посрещне Възкресение Христово без нов патриарх. Процедурата по избор продължава 4 месеца и няма да е приключила преди Паска. Това стана ясно от думите на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Той бе натоварен от Светия синод да организира поклонението и погребението на Негово Светейшество патриарх Неофит. Духовният баща на България напусна този свят на 13 март 2024 г. в 22:22 ч след продължително заболяване.

Светият синод ще вземе решение кой митрополит ще води Пасхалната литургия, успокои миряните дядо Йоан.

ВИЖ ОЩЕ: Прощаваме се с Апостола на любовта. Големият ни грях пред дядо Неофит

Синодът е изпратил писма до православните църкви за концината на дядо Неофит. На погребението му ще присъстват духовници от сръбската, македонската, албанската църкви, чакат се потвържденията от гръцките.

ВИЖ ОЩЕ: Защо погребват патриарх Неофит в църквата "Света Неделя". Кой почива там?

На руската църква не е изпратена покана да изпрати патриарх Неофит в края на земния му път. Изпратихме само уведомително писмо за кончината на Негово Светейшество, това е малката разлика с останалите писма, каза митрополит Йоан. Реакция от руската църква няма. Не се очактват нейни представители.

"Със сигурност Вселенският патриарх Вартоломей ще дойде и ще го очакваме утре", заяви той.

 „Ние сме изпратили писма до всички. Светият синод прецени така и ние сме се съобразили с това решение. Така е редно. Все пак смъртта на Негово Светейшество засяга вселенското православие”, уточни той. 

И допълни: "В момента още сме в процес на уточняване на официалните представители на поместните църкви. Със сигурност Вселенският патриарх Вартоломей ще дойде утре. Ще има представители на Македонската църка, на Албанската църква, на Сръбската църква".

В събота сутринта ще бъде отслужено официално опело за патриарх Неофит, след което, с литийно шествие, тленните му останки ще бъдат преместени в митрополитската църква „Света Неделя”, където Негово Светейшество ще бъде погребан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай