Четвъртък,

Вечна слава на великия карловец! Радев със силни думи за Левски

От: Агенция Стандарт -
1147
Вечна слава на великия карловец! Радев със силни думи за Левски
A
A
A

България отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски. Кулминацията на честванията е в родния град на Апостола Карлово. Президентът Румен Радев прие почетния строй, а преди минути над града имаше тържествена заря.

„На днешната дата тук се ражда Васил Иванов Кунчев. Своя земен живот той превръща в служение на каузата, която описва той в писмото си към Каравелов: „Българите да живеем свободно в земята си, там, гдето живее всеки българин - в България, Тракия и Македония", заяви Радев.

„За Левски знаем много, но винаги остава чувството, че нещо от неговата личност остава скрито за нас - спорим за неговата година на раждането му, търсим истината за предателството и не знаем къде почиват костите му. Наричаме Левски светец на националната революция и както се случва често при светците, съдбата забулва някои факти от житието, за да открои великият му смисъл. Защото, за да разберем Левски не е достатъчно да четем просто биографичните справки. Той трябва да бъде почувстван и преживян, за да разберем Апостола - трябва да усетим смразяващия студ по зимните пътеки, да утаим с Ботев в румънската воденица гневът срещу затворените врати и малодушието, да усетим какво е да се борим с интригите и предателствата на братята, за чиято свобода си заложил собствения си живот, да преживеем самотата на човека, отвсякъде гонен и всякъде приет, отказал се от дом и семейство в името на своята идея. Да усетим в нас поне частица от нравствената сила на Апостола, който ранен, окован, изправен пред бесилото, нищо и никого не издаде, вярвайки, че националната революция ще победи накрая в ума и сърцата на българите и те ще извървят пътя на свободата", добави той.

„Дори днес всички ние се оказваме неспособни да обединим усилията си, защото до простите истини се стига след дълъг път на морално съзряване и смирение. Това е пътят пред всеки от нас и пред народа ни. Това е и спасителният път за България. Вечна слава на великия карловец!”, каза още държавният глава.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички