Вечна слава на великия карловец! Радев със силни думи за Левски

Президентът присъства на кулминацията на честванията в родния град на Апостола

Вечна слава на великия карловец! Радев със силни думи за Левски | StandartNews.com

България отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски. Кулминацията на честванията е в родния град на Апостола Карлово. Президентът Румен Радев прие почетния строй, а преди минути над града имаше тържествена заря.

„На днешната дата тук се ражда Васил Иванов Кунчев. Своя земен живот той превръща в служение на каузата, която описва той в писмото си към Каравелов: „Българите да живеем свободно в земята си, там, гдето живее всеки българин - в България, Тракия и Македония", заяви Радев.

„За Левски знаем много, но винаги остава чувството, че нещо от неговата личност остава скрито за нас - спорим за неговата година на раждането му, търсим истината за предателството и не знаем къде почиват костите му. Наричаме Левски светец на националната революция и както се случва често при светците, съдбата забулва някои факти от житието, за да открои великият му смисъл. Защото, за да разберем Левски не е достатъчно да четем просто биографичните справки. Той трябва да бъде почувстван и преживян, за да разберем Апостола - трябва да усетим смразяващия студ по зимните пътеки, да утаим с Ботев в румънската воденица гневът срещу затворените врати и малодушието, да усетим какво е да се борим с интригите и предателствата на братята, за чиято свобода си заложил собствения си живот, да преживеем самотата на човека, отвсякъде гонен и всякъде приет, отказал се от дом и семейство в името на своята идея. Да усетим в нас поне частица от нравствената сила на Апостола, който ранен, окован, изправен пред бесилото, нищо и никого не издаде, вярвайки, че националната революция ще победи накрая в ума и сърцата на българите и те ще извървят пътя на свободата", добави той.

„Дори днес всички ние се оказваме неспособни да обединим усилията си, защото до простите истини се стига след дълъг път на морално съзряване и смирение. Това е пътят пред всеки от нас и пред народа ни. Това е и спасителният път за България. Вечна слава на великия карловец!”, каза още държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай