Четвъртък,

Вече ни глобяват, ако не се преброим

От: Редактор -
Вече ни глобяват, ако не се преброим
A
A
A

160 лв. глоба грози всеки, който откаже да участва в преброяването на населението и жилищния фонд в България, което ще се проведе в началото на 2021 г. 

То ще се извършва по два метода - с анкета, която ще попълваме заедно с преброителите, или можем и сами да се преброим електронно, като в тази ситуация ще получим уникален код, който после да предадем

Електронното преброяване ще се проведе от 22 до 31 януари, а  анкети ще попълваме 1 до 15 февруари

Около 30 000 души са необходими за този процес - преброители и контрольори.

Основните изисквания са навършено пълнолетие, минимум средно образование, без криминално минало. „Като допълнителни критерий са посочени комуникативност, възможност за подбиране на информация”, обясни пред Нова телевизия Ваня Иванова, секретар на община Казанлък.

А колко пари ще успеят да  изкарат, зависи от свършената работа. „За всеки преброен обект преброителят ще получава сума. Например за сграда - 70 стотинки, за жилище - 1 лв., за лице – 2,50 лева”, обясни Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика” в НСИ.

Всички преброители ще имат защитни средства срещу вируса.

„Нека хората да се възползват от електронното преброяване, тъй като това ще намали значително контакта. Те само ще трябва да дадат на преброителя въпросния код, без да им задава въпроси”, обясни Магдалена Костова.

Тези, които няма да могат да се преброят електронно, ще трябва да стоят на необходимото разстояние от преброителите, които са задължени да носят маска и ръкавици. Да се участва обаче е важно.

 

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички