Петък,

Вдовицата на подп. Терзиев с въпроси за смъртта на мъжа си

От: Стандарт -
562
Вдовицата на подп. Терзиев с въпроси за смъртта на мъжа си
A
A
A

Пресконференция в министерството на отбраната, на която присъстват вдовицата и синът на загиналия летещ подп. Терзиев, се провежда в момента.

Горещи въпроси около разследването зададе Димитрина Попова.

Имам въпрос към полковник Василев. В няколко изявления на министъра бе казано, че няма човешка грешка, не е имало повреда на самолета. Но какво означава загуба на пространствена ориентация? Това попита вдовицата на подп. Терзиев - Димитрина.

Бих го формулирал като пилотска грешка ако пилотът осъзнава в каква ситуация е. Но до последно пилотът не е осъзнал в каква позиция е. Съдим по това, че той започва стандартен доклад. Ако осъзнава, че е в аварийна ситуация, няма да направи тези действия. Аварийна ситуация - имаме нормални условия на полет. Ако нещо ги промени, те преминават към кложни. Ако пилотът не ги промени - минават към аварийни. 

„Министерството на отбраната приключи всички дейности, които по закон трябва и може да извършим във връзка с проверката на фактите и обстоятелствата около катастрофата с МиГ-29. Не беше лесно, особено намирането на „черната” кутия и взимането на решенията какво да се прави с нея. Мисля, че взехме правилните решения”, каза Панайотов.

„През цялото време действахме в условия на тотална прозрачност. Във всеки един момент обществеността беше информирана какво, как и защо правим”, каза още Панайотов. И добави: „Истината за нас е най-важна. Разследването на прокуратурата продължава”.

Министърът сподели още, че не е познавал лично покойния майор Терзиев. "Гледах едно негово интервю. Това, което видях, беше един способен и достоен български офицер, един силен и в същото време много добър човек", коментира служебният министър.

На въпрос дали ще бъде търсена отговорност за случилото се от ръководителя на учението, Георги Панайотов отговори: „Звеното във Военна полиция, което се оглавява от полк. Василев, по закон няма право да посочва виновник. Прокуратурата е органът, който разследва инцидента и търси престъплението. Аз като министър на отбраната мога да търся виновни, след като прокуратурата си свърши работата. Това става след назначаване на служебна проверка. Такава до момента не е назначена. Тя трябва да има с документи, с които да борави. Тези документи са предадени на прокуратурата”. И добави: „Прокуратурата не е съгласна да започнем служебна проверка преди те да са си свършили работата”.

„Благодаря на медиите и на министър Панайотов, че ми обърна внимание и предостави възможността за тази среща. Благодаря и на ВВС. Въпреки моята лична загуба, летателната дейност трябва да продължи. С когото и друг да се беше случило това, ако Валентин Терзиево беше там, той също щеше да продължи”, каза в края на срещата Димитрина Попова.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички