Вдигат заплати и пенсии. Най-важното решение

Депутатите приемат окончателно бюджетите на НЗОК и ДОО

Вдигат заплати и пенсии. Най-важното решение | StandartNews.com

Най-важното решение за заплати и пенсии ще вземе днес парламентът. Депутатите приемат окончателно бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване за догодина.

Бюджетът на Здравната каса за следващата година ще е над 8 млрд. лв. Здравноосигурителните приходи са с ръст от над 1 милиард спрямо миналата година. С 20% се повишават средствата за извънболнична помощ, с толкова скачат и парите за дентални услуги. Депутатите от ресорната бюджетна комисия решиха да отпуснат още 3 млн. лв. за зъбни протези. Увеличава се броят на изследванията за рак на гърдата и маточната шийка при жени над 45 години и за рак на простатата при мъжете над 60. Фондът ще заплаща и ехография на щитовидната жлеза веднъж годишно за жени, навършили 45.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година ще е в размер на малко над 24,3 млрд. лева държавата ще събере осигуровки за почти 13 млрд. лв. Размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ще е 780 лв.

Минималната работна заплата става 933 лв.. Минималният размер на пенсията за стаж и възраст от 1 януари ще бъде 523 лв., а от 1 юли – 580.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
mak
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Откажи
Чук Чук
преди 4 месеца

Да ви го начукам

Откажи