Вторник,

Вдигат нов български храм в Букурещ

От: Редактори -
135
Вдигат нов български храм в Букурещ
A
A
A

Храм „Св. Йоан Рилски“ ще бъде построен в румънската столица Букурещ. Вече е определен теренът от над 2 декара площ в централната част на града и ще започне кампания за набиране на средства за строителството му.

Българската държава ще окаже финансова подкрепа за построяването на български храм в румънската столица, но основната част от средствата ще бъдат набирани чрез дарения от фирми и частни лица. Това обясни Русенският митрополит Наум, който е упълномощен от негово светейшество българския патриарх Неофит да води преговорите с румънската страна.

„Във всичките предприети действия ние имаме благословението на патриарха и знанието на министерството на религиозните култове в Румъния, които подкрепят изцяло нашата насока за изграждане на православен храм, без никакво поставяне на условия, че ако в румънската столица се построи български храм, в България трябва да има някакъв друг храм, освен храмът, който е на румънското подворие – „Св. Троица“.

Само преди дни в Русе бе зам.-кметът на Букурещ Аурелиан Бъдулеску, който е потвърдил готовността на румънските власти да съдействат за построяването на храма.

Българският храм „Св. Илия“ в Букурещ бе отнет през 2009 година от румънските власти, а десетки български имоти са изоставени и без подкрепа.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички