Понеделник,

Важно за великденските добавки! Говори НОИ

От: Редактор -
3358
Важно за великденските добавки! Говори НОИ
A
A
A

Допълнителната сума в размер на 70 лева, с която да бъде осигурена подкрепа за Великден на българските пенсионери, ще се изплаща от 15 април, съобщават от НОИ.

Тази сума не зависи от размера на получаваната пенсия и ще достигне до над 2 милиона пенсионери. За тази подкрепа Министерският съвет прие постановление, с което одобри допълнителен трансфер в размер на 142 888 760 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.

Редовното изплащане на пенсиите и добавките към тях за април ще се извърши в периода между 7 април (четвъртък) и 20 април (сряда).

Едновременно с тях отново ще бъдат направени и допълнителни плащания, които не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда, предвиден за пенсиите: - добавка от 60 лв., добила популярност като „COVID добавка“ – тя ще бъде изплатена на всички пенсионери в еднакъв размер; - разликата между дохода от пенсии през януари 2022 г. и дохода от пенсии от декември 2021 г., с включените в него „COVID добавки“.

Тази разлика е изчислена индивидуално за всеки отделен пенсионер, в случай че сумата от месечния размер на пенсията по разпореждане или сбора от пенсиите, преизчислени от 25 декември 2021 г., заедно с добавките и компенсациите, включително и с COVID добавката от 60 лева, се оказва по-малка от сумата от месечния размер на пенсията или сбора от пенсиите преди преизчисляването, заедно с добавките и компенсациите, включително и с изплащаната COVID добавка от 120 лева.

Така изчислената разлика, която се отнася за април 2022 г., ще бъде изплатена заедно с пенсиите за месеца. От 1 април 2022 г. лицата с право на социална пенсия за инвалидност ще получават нови размери на своите пенсии.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com