Важно от НОИ! Ето кого засяга

Какво следва

Важно от НОИ! Ето кого засяга | StandartNews.com

През август Националният осигурителен институт ще изплати със задна дата - от 1 януари новите, по-високи суми за гледане на дете през втората година от майчинството.

С приемането на бюджета за тази година депутатите приеха, че обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата или осиновителя - се увеличава от 710 на 780 лева.

Националният осигурителен институт уверява, че вече подготвя списъците на майки и бащи, които през август освен месечно плащане на обезщетения, ще получат и остатъка за първите седем месеца на годината. До дни ще се обяви точния брой на хората и сумите за доплащане със задна дата, но месечно това са 70 лева повече, пише БНР.

Справка в Бюлетина на Осигурителния институт показва, че през първото тримесечие на годината обезщетението за гледане на дете през втората година са получили 46 600 души, като мъжете са били 505-ма. 1012 пък са били мъжете от януари до март, които са ползвали обезщетението за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.

Това е въведен преди година платен отпуск до два месеца, който може да се ползва наведнъж или на части от бащи и осиновители, а размерът на обезщетението се определя с Бюджета на Държавното обществено осигуряване.

До момента той е идентичен на този, ползващ се от майките или 710 лева, а от август и със задна дата от януари - вече 780 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай