Важно от доц. Мангъров за коклюша у нас

Обстановката е предепидемична, каза той

Важно от доц. Мангъров за коклюша у нас | StandartNews.com

Коклюшът е нещо, което се очакваше и се е случвало и на други места по света. В САЩ има много високо ваксинално покритие, въпреки това през 2012-2013 имат епидемия от коклюш. При нас се наблюдава същото.

Това заяви пред bTV началникът на Детската болница по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров.

„Основната клетъчна ваксина има един дефект. През 2014 г. се установи, че ваксината не създава колективен имунитет. Тоест децата не се разболяват, но разпространяват заболяването“, подчерта той.

„Има друга ваксина, която е с активна съставка от заболяването, има странични ефекти. Тя даваше добър ефект и не позволяваше на ваксинираните да се разболяват и разпространяват инфекцията. Тези безклетъчни ваксини има по-малки странични действия, но продължителността на защитата е по-малка (4-5 години)“, обясни инфекционистът.

„Вчера сме приели десетина деца с коклюш. Освен кашлицата няма други симптоми, но тя е много тежка. Това е една кашлица, при която човек се скъсва да кашля, изскачат му очите и се скъсва да кашля.

Антибиотичното лечение при коклюш нито намалява кашлицата, нито продължителността на заболяването. Важно е този с коклюш да не излиза, за да разпространява заболяването“, обясни доц. Мангъров.

Той подчерта колко е важно новородените да се пазят от контакти с други хора и даде съвет бременните да се ваксинират, за да предпазят и бебетата си. Бебетата да се пазят от контакти. бебетата трябва да се ваксинират колкото се може по-рано, за да се защитят, призова лекарят.

На въпрос има ли лекарства, които помагат при коклюш, доц. Мангъров заяви: „Всичко е за успокоение на майки“.

„Обстановката е предепидемична“, каза още той.

Той коментира и смъртта на новородените от Кюстендил, заразени с коклюш. „В риска са новородени недоносени, каквито бяха починалите бебета“, посъветва медикът.

Но възрастни хора с коклюш няма как да се задушат от кашлица, добави Мангъров.

По думите му заболяването обаче ще продължи да се разпространява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай