Важни промени за всички шофьори! Свирепи нови наказания

Внимавайте на пътя. От днес катаджиите са безкомпромисни

Важни промени за всички шофьори! Свирепи нови наказания | StandartNews.com

Свирепи нови наказания дебнат неразумните и безотговорни шофьори. Вчера в Държавен вестник бяха обнародвани и вече са в сила промените Наредбата за контролните точки, които МВР предложи в началото на годината.

Вече ще се отнемат повече контролни точки от талона на шофьорите, които карат употребили алкохол, с превишена скорост и изпреварват неправилно и рисково.

Контролните точки остават 39. Младите фошьори с до 2 години стаж зад волана, както досега, разполагат с 26 точки. Отнемането на всички точки води до загуба на книжката за най-малко 6 месеца.

За алкохол в кръвта между 0.5 и 0.8 промила вече ще се отнемат 8 точки от талона. Ако дрегерът отчете между 0.8 и 1.2 промила алкохол в кръвта, освен глоба шофьорите ще се разделят и с 12 контролни точки. При повторно нарушение ще се отнемат 20 точки (досега се вземаха 15 точки).

По-строго ще се наказва отказът от проверка с дрегер или тест за наркотици. Досега се отнемаха 12 точки, наказанието вече е 15.

Също така, ако шофьорът не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотици или техни аналози.

Запазва се размерът на отнеманите точки по две нарушения:

за управление на автомобил, на който регистрационните номера не са поставени на определените места - 8 точкиза шофиране на автомобил, който не е регистриран по надлежния ред или е регистриран, но е без регистрационните номера - 10 точки.

За превишаване на скоростта с над 50 км/ч в населено място вече ще се отнемат 18 точки (досега бяха 12 точки). Когато пътните полицаи заловят шофьор повторно да превишава скоростта, трябва да му бъдат отнемани 21 точки. За системно каране с превишена скорост наказанието е отнемане на 26 контролни точки.

За неправилно изпреварване, създаващо непосредствена опасност за движението, вече ще бъдат отнемани 13 вместо досегашните 10 контролни точки. При неправилно изпреварване, без да се създава опасност за движението, наказанието е вземане на 10 контролни точки.

За каране в аварийната лента на магистрала шофьорите ще губят 10 контролни точки.

От 10 на 15 се завишава броят на отнеманите точки на водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път. За повторно нарушение ще се отнемат 20 контролни точки.

За управление на технически неизправен автомобил при констатирани опасни неизправности шофьорът ще губи 10 контролни точки.

За неспиране на пътен знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!", ако от това е създадена непосредствена опасност за движението, ще се отнемат 10 контролни точки. Също 10 точки ще се вземат при преминаване на червен светофар и за неосигуряване на предимство при преминаване през пешеходна пътека.

За използване на мобилен телефон по време шофиране без хендсфри наказанието ще е 8 контролни точки.

За каране без предпазен колан или неносене на каска шофьорът ще губи 10 контролни точки.

За превозване на деца в нарушение на Закона за движение по пътищата наказанието е 12 точки.

За нарушение на правилата за преминаване през жп прелез отнеманите точки ще са 10. Досега бяха 5 точки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай