Вторник,

ВАС потвърди правото на "Девин" ЕАД да използва марката DEVIN

A
A
A

Върховният административен съд на Република България (ВАС) окончателно потвърди правото на бутилиращата компания „ДЕВИН“ ЕАД да използва словната марка Девин/Devin.

Дружеството, водещ производител на натурална минерална и изворна вода, ще продължи и занапред правомерно да развива и налага марката на българския пазар, каквато е била практиката му и досега – от 1994 г., когато марката е била регистрирана. Магистратите постановяват, че словната марка Devin напълно отговаря на всички действащи законови изисквания, регистрирана е в съответствие с националните и международните правни норми, а също така по никакъв начин не противоречи на обществения ред и добрите нрави.

С решение от 11.02.2019 г. ВАС окончателно отхвърли искането за заличаване на словната марка Девин/Devin, подадена от „Табаков консулт“ ООД. Съдът определя касационната жалба като изцяло неоснователна. ВАС е третата и последна инстанция, която отхвърля искането на „Табаков консулт“ ООД от февруари 2014г. за заличаване на марката, след като първоначално то бе отхвърлено от Патентно ведомство, а в последствие и от Административен съд – София град.

В своето решение, магистратите подчертават, че марката Девин/Devin е използвана в пълно съответствие с добрата търговска практика в сектора. Съдът констатира, че както при регистрацията й през 1994г., така и при двете последващи нейни подновявания, Патентно ведомство константно приема, че марката е коректно регистрирана и отговаря на всички законови изисквания.

Магистратите също така не откриват причина словната марка Девин/Devin – наименование на град в България и наименование на находище – да се схваща от потребителя като противоречаща на обществения ред или на добрите нрави. „Признатата отличителност на марката води до извода, че потребителят няма да приема ползването й за неправомерно или нарушаващо обществения ред”, отбелязва Съда. „Изразът Девин/Devin сам по себе си не носи директно послание, което да има пряко дискредитиращо въздействие върху останалите производители на стоки“, пише още в решението.

Тагове: Девин

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички