Валежите спират от запад, на изток още дъжд

Валежите спират от запад, на изток още дъжд | StandartNews.com

София. Съботното утро ни посрещна с температури от 11 до 16 градуса. Преди обед над страната ще бъде облачно с превалявания в централните и източните райони, прогнозира метеорологичен център EPU - TV met. Следобед валежите ще спират, но облачността ще се задържи значителна. Късно следобед облаците над Западна България ще се разкъсат и намалеят. Вятърът ще бъде слаб от северозапад-запад. Максималните температури ще са от 17 до 22 градуса.

Над Черноморието ще се задържи облачно и все още ще превалява дъжд. Вятърът ще е умерен от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха около 20°. Температурата на морската вода е 20°-22°.

Времето над планините ще бъде предимно облачно и мъгливо. Все още ще превалява. Вятърът по билата ще е силен от северозапад. Ще бъде хладно с максимална температура на височина 1200 метра около 12°, на 2000 метра - около 5°.

В неделя преди обед ще има слънце над западните части. Следобед над цялата страна бързо ще се заоблачи и ще превали в Западна и Източна България.

В понеделник с подсилен дневен ход ще се развиват мощни купести облаци. Ще превалява и прегърмява в цялата страна.

Във вторник ще има много слънце и летни температури. Максималните ще бъдат от 24 до 29 градуса.

В сряда започва нов валежен период. Предиобед ще вали в Югозападна България, като постепенно валежите ще обхващат цялата страна.

Над 98л/кв.м. са падналите валежи в Шумен през изминалото денонощие, съобщи „Фокус". Във Велики Преслав количеството на валежите е 64л/кв.м, Нови Пазар - 40л./кв.м., а във Върбица - 30л./кв.м. Тези стойности са много над нормата за месец май, уточниха от Хидрометеорологичната обсерватория. От там подчертаха, че само количествата от вчера и тази сутрин се равняват на средомесечните валежи, а май бе доста дъждовен. През последните 30 дни в Шумен са паднали 260л./ кв.м. Прогнозата е валежите да продължат, но интензитетът им ще отслабне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай