Валежи в цялата страна, на места - значителни

Температурите към 14 ч. се очаква да бъдат от -4 до -2 в Северна България и по високите полета, 2-4 градуса в Горнотракийската низина...

Валежи в цялата страна, на места - значителни | StandartNews.com

През днешния ден под влияние на средиземноморски циклон, преминаващ южно от страната ще се създаде сложна метеорологична обстановка. Валежите ще се усилят и на места ще са значителни.

В Северна България и високите полета ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В по-голямата част от Южна България дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Ще духа умерен, в Източна България силен до бурен север-североизточен вятър и в Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания. Застудяването ще продължи и в по-голямата част от страната температурите ще са с обратен денонощен ход. Температурите към 14 ч. се очаква да бъдат от -4 до -2 в Северна България и по високите полета, 2-4 градуса в Горнотракийската низина.

През нощта срещу четвъртък снеговалежите ще продължат, значителни ще са в Южна България и там ще се образува снежна покривка с изключение на крайните югозападни райони. В Северна България снеговалежите ще отслабнат .

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за ноември – от север бързо ще се повишава.

По Черноморието ще духа силен и бурен северен вятър. Ще има валежи, като по северното крайбрежие дъждът ще премине в сняг. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще бъдат от минус 2 до 0 по северното крайбрежие до 6-8 градуса по южното. Температурата на морската вода е 10-13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

Над планините ще е облачно, ще вали сняг. По старопланинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен вятър от изток-североизток. Ще застудява и на 1200 метра максималната температура ще е около -2°, на 2000 метра – около -5°.

В четвъртък и петък снеговалежите ще отслабнат, през първия ден ще са главно в Предбалкана и в югоизточната половина от страната, през втория - в Източна България. В югоизточните райони и в Родопите валежите ще са умерени. По-късно през деня в петък от югозапад облачността ще се разкъса. В четвъртък все още вятърът ще е умерен и силен, в петък - ще отслабва. В събота вятърът ще отслабне още и на места ще стихне. Ще бъде предимно слънчево, но на места в равнинната част от страната и в котловините сутринта ще има мъгла или ниска облачност. Студено, с минимални температури в по-голямата част от страната между минус 15° и минус 10°, а и дневните в Северна България ще остават под нулата, в Южна ще са предимно между 0° и 5°.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай