В Афганистан сеят БГ рози вместо опиум

В Афганистан сеят БГ рози вместо опиум | StandartNews.com

Интервю със Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб и бивш външен министър

- Г-н Паси, международната конференция за ролята на НАТО в Афганистан съвпадна с 12-годишнината от атентатите в САЩ. Намаля ли рискът от терор или напротив?

- Естествено е да направим някаква равносметка какво сме постигнали след 11 септември в Афганистан, страната, от която атентатите тръгнаха. Какво сме направили в борбата срещу международния тероризъм и какво сме предприели, за да предотвратим подобни трагични събития в бъдеще. Решението за участието на България в мисията на НАТО в Афганистан бе взето по времето на правителството, в което аз бях външен министър, буквално за часове. Тогава ние подготвихме писмо от премиера Симеон Сакскобургготски до американския президент Джордж Буш. В него казахме, че България ще се държи като фактически член на НАТО и всички ангажименти, които Алиансът поеме, ще бъдат споделени от нас на равна нога, въпреки че още не бяхме членове на НАТО, нито бяхме поканени. Ние много стриктно изпълнихме този наш ангажимент и в последствие това се превърна в един от основните аргументи за правителството на САЩ да отправи покана към България на срещата на високо равнище на Алианса в Прага през 2002 г. Покрай участието си в усилията за възстановяване на Афганистан ние предложихме неколкократно на САЩ военновъздушна база за презареждане на техните самолети. Анализирайки този опит, стигнахме до извода, че ще бъде изгодно за България и мира в региона, ако тези бази бъдат превърнати от временни в постоянни. Така през 2003 г. започнахме с Колин Пауъл преговорите, завършили с постигнатото споразумение между България и САЩ за базите у нас.

- Конкретно какъв е военният принос на България за омиротворяването и възстановяването на Афганистан?

- Той е сериозен. Това е, както подчерта и министър Ангел Найденов, най-продължителната и най-мащабната военна операция, в която България участва в демократичната си история от 23 години насам. Редом с военния и хуманитарния принос, който имаме, има и области, в които изникнаха неочаквани и непредвидени връзки между България и Афганистан.

- Какво имате предвид?

- Предложението, което през 2004 г. направихме на президента Карзай, да се заменят в Афганистан част от опиумните насаждения с българска роза, се оказа сполучлив опит. Седем години по-късно вече бяхме свидетели на българското розово масло, "мейд ин Афганистан". От тук нататък България ще участва в процеса на утвърждаване на Афганистан като една млада демокрация както по линия на НАТО, така и по линия на ЕС. Но това, което много ми се иска, е да видя тези политически и военни връзки да се трансформират в търговски и икономически. Има добри шансове за това, въпросът е да бъде дадена възможност българският бизнес да се възползва от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай