Мерките за сигурност на  базара в Страсбург бяха хлабави

Тази година проверяха само куфари и раници, но  не и хората, казва евродепутатът Емил Радев 

Мерките за сигурност на  базара в Страсбург бяха хлабави | StandartNews.com

- Г-н Радев, как мина денят Ви след атентата в Страсбург? Имаше ли Европарламентът пълноценно нормално заседание?
- Въпреки снощните трагични събития, днес денят ми мина нормално, в работна обстановка. Заседанията и работата на Европейския парламент продължават по своя обичаен график, без промени, макар снощи до малко след 3ч. в сградата да са били заключени голяма част от депутатите и персоналът. Тук трябва да отбележа, че службите за сигурност на парламента, както и персонала в сградата са се справили със ситуацията отлично и нито за момент не е била допусната паника. 
- Да очакваме ли нови мерки срещу терора ?
- И парламентът, и Комисията, и Съвета още веднъж използваха момента, за да се ангажират да продължат борбата си срещу тероризма чрез нови законодателни мерки. Заедно с това днес бе приет и доклада на комисията по тероризъм. Предложенията в него варират от обмяна на данни между националните власти - процес, който ще бъде координиран от Европол, през осигуряване блокирането на парите на терористите и борба с радикализацията и екстремистите - до осигуряване на необходимата защита на жертвите и техните семейства. 
- Каква е обстановката в Страсбург, влезе ли животът в обичайното си русло или се усеща напрежение?
- Паниката от снощи вече затихна и бих казал, че днес обстановката в града вече се нормализира. Градският транспорт възобнови своята работа още сутринта, макар с леки закъснения, детските градини и училищата са отворени, повечето магазини и ресторанти в центъра на града също са отворени и работят. Дори туристическите корабчета, които обикалят града по каналите на реката също се движат. Напрежението от случилото се няма как да не се усеща, но в града има засилено присъствие на полиция, жандармерия, специални части и, поне според мен, хората вече са по-спокойни с оглед на взетите мерки за сигурност.
- Къде бяхте Вие по време на стрелбата?
- По време на стрелбата, тъй като все още е рано да се говори за атентат, аз вече се бях прибрал в хотела. Само половин час по-рано бях минал през Коледния базар, тъй като той е само на 300 метра от хотела. За самата стрелба разбрах от медиите, както и от колеги, които по това време са се намирали в центъра. Часове след това хотелът остана блокиран и никой не можеше да излезе, каквото впрочем се е случило и с всички други хотели и заведения в центъра на града.
- Личните Ви впечатления от охраната на  Коледния базар, от мерките за сигурност.
- Впечатленията ми са, че за съжаление тази година, за разлика от други години, мерките за сигурност около Коледния базар, а и като цяло в града не са толкова затегнати. Проверки имаше само на багажи - куфари и по-големи раници. Самите хора не бяха щателно проверявани за оръжия или други опасни предмети, което на практика означаваше, че всеки с малко по-дълго палто би могъл да носи оръжие. И това не са само мои лични впечатления, а неща, които коментирахме днес и с други колеги, които са посетили Коледния базар в рамките на изминалите два дни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай