В окото на бурята! Българска следа във взривения "Северен поток"

"Шпигел" с разкрития

В окото на бурята! Българска следа във взривения "Северен поток" | StandartNews.com

Пак попаднахме в окото на бурята. Българска следа изплува в мистерията с взривените газопроводи "Северен поток" 1 и 2.

Най-малко един от фалшивите паспорти, с които е наета яхтата „Андромеда” в Северна Германия, е български, гръмна "Шпигел".

Според разследване на германските медии "АЕрДе" и "Цайт" експлозиите на двата газопровода в края на септември са извършени от шестима души, които са наели яхта в Рощок.

По-рано "Шпигел" писа, че предполагаемите диверсанти са наели 15-метрова ветроходна яхта "Андромеда", за да транспортират експлозиви до газопроводите "Северен поток".

Според изданието корабът е започнал пътуването си от пристанището Рощок-Варнемюнде, след което е акостирал за кратко в пристанището Вик, разположено в северната част на острова.

Във вторник „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на американски официални лица, съобщи, че саботажът на газопроводите може да е бил извършен от някаква "проукраинска група", която е действала без знанието на американските власти.

Министърът на отбраната на Германия призова за предпазливост по отношение на съобщенията, че газопроводът "Северен поток" е бил саботиран от проукраинска група и повдигна въпроса за възможността за операция под фалшив флаг, целяща да прехвърли вината за атаката върху Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай