В очакване на Великден

Божи гроб е построен върху светилище на Афродита

В очакване на Великден | StandartNews.com

Благодатният огън бива изнесен от Божи гроб по традиция всяка година в храма “Възкресение Христово” през нощта срещу празника Великден. Това става на специална служба. Ритуалът повелява традицията огънят да се пали на гроба на Исус Христос в Йерусалим, като след това се пренася на вярващите.

В навечерието на празника представители на арменската църква провеждат церемония и отварят вратите на храма.

След това върху плочата, на която е лежало тялото на Исус Христос, започва да се излъчва синкава светлина. Името на тази плоча е Камъкът на помазването. Тя се издига нагоре и сътворява огнен стълб. От него се палят две свещи и след това голям брой други, около 100 на брой.

Тази година на Благодатният огън се очаква да слезе на 15 април - Велика събота между 13 и 15 часа в Йерусалим, местно време. С всяка изминала година все повече и повече хора от цял свят стават свидели на това събитие.

Милиони православни християни по света приемат огъня да служи като символ на празника. Произходът му датира от 4 век.

Легендата за Благодатният огън разказва, че тогава той се е появил, след като Свети Григорий се е помолил на гроба на Исус Христос. Това се случило навръх Великден. Той видял ярка светлина. Тя става символ на възраждането на живота и надеждата.

Съществува предание, че светият огън се появява, когато ангел слиза върху гроба на Исус Христос и така го запалва.

Друга легенда разказва как царица Елена, която е майка на римския император Константин I, предприема пътуване до Палестина. Тогава Светият дух я води към мястото, където е гробът на Исус Христос. На същото място императорът е изградил храм. По-късно той е бил развит като базилика. Тя в днешно време се е превърнала в символ на приемането на християнската вяра за Римската империя.

Заради изграждането византийската църква бива унищоженo светилището на Афродита. Смята се, че то е построено  умишлено, заради езичниците върху гроба на Христос, за да изтрият отпечатъка му.

Храмът, построен от Константин I, е осветен през 355 година, а наименованието му е Анастасис, което на византийски език означава “Възкресение”.

Зданието в този си вид не съществува в днешни дни, тъй като е повредено от персите през 614 година и изцяло разрушено през 1009 година от халифът на Египет - Ал-Хаким би-Амрула. Той смятал християнската церемония за “Благодатният огън” за измама и за това я срутил.

През 1048 година ротондата около гробницата е възстановена. Сто години след това кръстоносците издигат величествен храм на същото място и го наричат “Божи гроб”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай