Неделя,

В Котел бедствено положение, пътят София - Варна затворен

От: Редактор -
В Котел бедствено положение, пътят  София - Варна затворен
A
A
A

След като днес пороен дъжд наводни няколко улици в Котел, кметът обяви, че ще обяви частично бедствено положение. 

Близо 60 литра на квадратен метър са падналите количества дъжд за около час, вследствие на който има наводнени къщи, предаде БНР.

По Подбалканския път и в Сливен има паднали дървета, които се отстраняват от екипи на пожарната и общинските служби. Няма затворени участъци.

Придошлата вода е превърнала улица „Иглика“ в река за минути и е повлякла автомобили, сушилници за гъби, отнесла е част от асфалтовата настилка и е влязла в домовете на хората.  

"От реката тука беше, всичко от реката тук дойде. От пътя тук дойде. От три места идваше вода".  

"При пет минути дъжд проливен тук става наводнение при нас. И това нещо години наред. Сега ще си продам къщата. На мен ми омръзна".  

"Нови балатуми отидоха на кино".  

"Твоята къща падна преди две години, така ли е?".

"Да, падна и я направихме нова, и сега виж какво стана пак". 

Кметът на Котел  Коста Каранашев обяви, че има наводнения по няколко улици в града и в село Тича. Общо около 20 наводени къщи в Котел и 12-13 в село Тича. 

 "Ще имаме нужда от огромна държавна подкрепа, за да може да работим по отстраняване на щетите и по превенция срещу последващите наводнения".

 Каранашев каза откъде идва проблемът с повторното наводнение. 

 "Водният обем беше няколко пъти по-голям отколкото може да поеме всяка градска канализация, която е изградена. Значи големият проблем при „Иглика“ е - дере, което е извън урбанизираната територия, трябва да се оформи, да се почисти, да се канализира, след това да се направи нова отводнителна система до реката. Това са обекти, които не са във възможностите с мащабите на Котел".  

Преди две години на същата дата Котел отново преживя водно бедствие.

Аварийни екипи отстраниха паднали дървета по пътищата в Сливен и Ямбол.В област Велико Търново  временно беше затворен главният път София - Варна заради наводнено пътно платно.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички