В храм до с. Орешец: Огнена Марина наказва дявола

Образът на светицата е единствен в Северозапада

В храм до с. Орешец: Огнена Марина наказва дявола | StandartNews.com
Образът на светицата е единствен в Северозапада На 17 юли празнуват хора, които работят с огън

Света Марина не е популярна светица в Северозапада. Наричат я Огнената Марина или Марина Морска, но не е изобразена в църквите на този далечен от морето край. Освен в една – изоставения до неотдавна храм на някогашното село Орешец. Там тя е изрисувана на цяла стена.

Предполагам, че дарителка на стенописите е носила това име и е пожелала света Марина да бъде изобразена на стената, твърди отец Рафаил, свещеник от Белоградчик, който служи и в храма на света Марина.

Построен е през 1819 година. Легендата разказва, че козарче загубило козата си и я открило сред буйна растителност с две козлета. Тогава местните решили, че щом животното е избрало за раждането си това място, то е благословено. И на него вдигнали храма си. Избрали за патрон свети Георги Руян. Изписан е през 1866 година. Местните поканили най-прочутите зографи да изрисуват светците, между които бил и Витан Николов, внук на папа Витан – основателя на Тревненската художествена школа.

Изрисували сцени с Адам и Ева, Христос Вседържател, слънце, луна и изненадващо – света Марина. Тя е в цял ръст в одежда в турско синьо. Изобразена е как наказва дявола. За кратко славата на храма се разнесла надалеч и в него идвали да търсят лек българи и сърби. Мнозина преспивали до аязмото, което било лековито. До днес то не е открито.

През 1930 г. жителите на село Орешец започнали да се преместват на ново място – до ж. п. линията София – Видин. Така само на 3 км от сегашното село създали ново - Гара Орешец. Старото запустяло. Днес от него са останали 3-4 необитаеми къщи и храмът. През 1973 г. той е обявен за национален паметник на културата, а през 2012 г. е създаден инициативен комитет за възстановяването му. През миналата година със средства на културното министерство основите му са укрепени, а покривът поправен. Запълнена със специален разтвор е и пукнатината, която разполовявала образа на света Марина. Сега предстои реставрация на степонописите и иконостаса.

Храмът е много интересен и може да стане спирка на туристите по пътя им към  Белоградчик, твърди отец Рафаил. Скалният град се намира на 7-8 км, а близо до църквата е уникалната пещера „Венеца“. Храмът на село Орешец може да се превърне и в спирка на поклонническия туризъм. И сега в него идват много хора, които обикалят светите места.

През последните години отец Рафаил служи в храма на 17 юли - деня на света Марина. Събират се много хора от Орешец и близките села. И тази година ще има служба, уверява отецът. Все повече вярващи искат да научат коя е света Марина. А тя станала християнка още на 12 години. Първите и гонители били баща й и управителят на нейната област, който 16-годишна я поискал за жена. Когато обаче научил, че е християнка, наредил да я измъчват. Марина не се отказала от вярата си. Тогава я осъдили на смърт и отсекли главата и с меч. Това събитие се случило през трети век.

Народът смята деня на света Марина за най-горещия през цялото лято. Затова я нарича Огнената Марина. На този ден не се работи нито вкъщи, нито на полето. Ако някой возел снопите си на този ден, те се палели от небесния огън. Празнуват хората, чиято професия е свързана с огъня – ковачи, хлебари, калайджиии. Празнуват и жени с имената Мария – любима, желана и Марина – морска.

Първолета Цветкова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай