В Боровец тече конференция за суперкомпютри

До 6 септември световни учени ще дискутират високопроизводителни програмни приложения

В Боровец тече конференция за суперкомпютри | StandartNews.com

До 6 септември в Боровец световни учени ще дискутират високопроизводителни програмни приложения, нанотехнологии, компютърно проектиране на лекарствени средства, моделиране на химични процеси и технологии с помощта на суперкомпютри. Конференцията за суперкомпютри е организирана от Института по информационни и комуникационни технологии, Института по математика и информатика на БАН, Националния център по суперкомпютърни приложения и HPS & Quantum Technologies Unit на Европейската комисия. Форумът се организира под патронажа на еврокомисаря Мария Габриел. В него се включват 90 учени от цял свят. Специалистите обсъждат бъдещето на високопроизводителните изчисления и правят анализи на големи масиви от данни, числови методи, приложения - всичко това с цел да се помогне на човечеството в големите политики, свързани с промените в климата и опазването на околната среда.

В момента предстои да се внедри решение за общо 8 суперкомпютъра в Европа, три от които са най-мощните в света. Един от останалите 5 ще бъде инсталиран в България и ще подпомогне изследванията на български и европейски учени върху климатичните промени, дизайна на нови технологии, квантовите компютри и др.

В момента Китай разполага с 219 суперкомпютъра, САЩ - със 115, ЕС - с 88, в Япония функционират 27. Изчислителните задачи стават все по-големи и по-трудни, защото индустрията изисква точност при конструирането на ракети, самолети, летателни апарати, автономни автомобили и т.н. В областта на климатичните промени прецизните пресмятания със суперкомпютри водят до точно предвиждане на ролята на човека, защото екстремните явления могат да имат недопустими последици за Земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай