Петък,

Ужасът в София идва. Строят ли наистина "Младост" 5?

От: СТАНДАРТ -
Ужасът в София идва. Строят ли наистина "Младост" 5?
A
A
A

Софиянци изтръпнаха, след като стана ясно, че столична община планира изграждането на нов квартал между ж.к. "Младост" и квартал" Горубляне". Този терен момента е зелен клин на София, през който преминават две реки. Информацията за новия квартал, който столичани кръстиха „Младост” 5, се появи за първи път през юли. Презастрояването е най-големият бич за столицата.

Четири детски градини, училище, църква, велоалея, много зелени пространства и ниско строителство, с изградени улици и булеварди, предвиждат плановете за квартала. Тази седмица беше обсъден проектът за регулация и застрояване на терена, предаде БЛИЦ.

Територията между квартал Горубляне, промишлената зона и парка между Младост и Горубляне е била предвидена за застрояване отдавна, каза за БНР архитект Георги Митрев. Наричали са квартала експериментален. В момента територията не е застроена, посочва той и разказва как ще изглежда новия квартал:

"Това е територия предвидена по ОУП за жилищно строителство и не се засягат съществуващите сега зелени площи и паркове. Предвиждат се дори нови територии за озеленяване, както и прилежатта инфраструтура. Освен това този ккартал ще е с нискоетажни сгради", поясни още Митрев.

Жителите на Горубляне, които не веднъж са организирали протести срещу управлението на София, с искане за оставка на кмета на града, в случая напълно подкрепят проекта.

"Това е много добре разработен ПУП, всичко е предвидено за хората, участвали са дори архитекти от САЩ, ние си дадохме земята и не съжаляваме, защото всичко е предвидено", поясниха хората.

"Започнаха да ни обграждат строежи от всякъде", коментира пред БНР Христо Илиев - от Спаси София.

"Въздухът ще се замърси още, още трафик и улици, още запечатване на почвата, това ще засили неравномерното

разрастваме на града - той трябва да се разраства на север, а не на юг", каза още Илиев. Той се опасява, че ще се създаде поредното панелно гето, без едновременно с това да се създаде необходимата инфраструктура. И счита, че блоковете няма да са ниско строителство, както се обещава.

От инициативния комитет Горубляне не са съгласни и заявиха, че от "Спаси София" заблуждават общественността и това е поредната манипулация. Защото проектът е изцяло съобразен и със зони за зелени територии, а свободни площи в "Младост" има.

"Смятам, че всяка една територия, която има потенциал, е добре той да бъде използван. И дори кв. "Младост" се изостава от изграждането на паркове, които могат да се изградят, а територия има", коментира пред БНР и кметът на район Младост  - архитект Стефан Стефанов.

Следващото обществено обсъждане ще бъде на 12 януари.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички