Ужасното поскъпване! КНСБ иска скок на заплатите. Ето с колко

Пламен Димитров припомни, че 160% е поскъпнал газа от началото на годината

Ужасното поскъпване! КНСБ иска скок на заплатите. Ето с колко | StandartNews.com

Увеличение на заплатите, което да компенсира инфлацията и ужасното поскъпване на живота, иска КНСБ. Синдикатът е категоричен, че средните заплати трябва да се вдигнат с 12-13%, а минималните – със 17 на сто.

ВИЖ ОЩЕ: Жестоко поскъпване. КНСБ вади страшни цифри, хлябът става 2 лв.

„Около 500 000 българи работят на минимална заплата или до нея. Като прибавим пенсионери, безработни…Те най-силно усещат поскъпването”, коментира Димитров пред Нова тв.

КНСБ публикува вчера проучване, което показва шокиращо поскъпване на основните храни и изчисли, че издръжката за живот на тричленно семейство е пораснала с около 100 лева.

„КНСБ настоява за 760 лева минимална заплата от януари”, каза Димитров. Според него минималната заплата трябва да стане 500 евро до 2024 г.

Димитров припомни, че 160% е поскъпнал газа от началото на годината досега. Той смята, че от януари цената на парното ще поскъпне поне с 10-ина процента. Увеличението при бензина и дизела е с над 20%.

Сравнително ускорената инфлация ще продължи до края на годината, прогнозира още Пламен Димитров. По думите му инфлацията на годишна база е към 4-5%.

Тя, разбира се, се усеща най-силно от хората с най-ниски доходи.

Най-шокиращо обаче е поскъпнало олиото – с 43%, сочи проучването на синдиката. „Следващият пример са краставиците – 36%. Няма причина те да поскъпват”, смята Димитров.

Той обясни и защо има такова поскъпване.

„Около 15 трилиона долара и евро се имитираха последните 2 години в САЩ, Европа и Япония. Всичко това вече се появява на пазара. При възстановяването на икономиките поскъпват основни стоки и услуги”, обясни Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай