Ужас край морето! Времето отново полудява

Настъпва сериозен обрат

Ужас край морето! Времето отново полудява | StandartNews.com

Положението в североизточната част на страната, както и край морето продължава да е сериозно.

Пет общини във Варненска област – Варна, Вълчи дол, Суворово, Дългопол и Аксаково, остават в бедствено положение, а в една - Девня - то е частично, в резултат на ураганния вятър, снеговалеж и снегонавявания.

В резултат на силния вятър във Варна снощи загина жена, която бе затисната от паднали клони.

БТА припомня, че за Източна България за днес бе обявен оранжев код за опасно силен вятър.

В областния център бедственото положение бе обявено в 2:00 тази нощ. Вятърът имаше скорост между 23 и 25 метра в секунда, като поривите му достигаха до 30 метра в секунда. Вълнението на морето бе около шест бала с четириметрови вълни. Летището във Варна работеше, но имаше закъснели и отменени полети.

Няколко крайградски пътнически влака между Варна и Добрич бяха отменени заради провиснали и паднали клони от дървета на железния път. По-късно кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че достъпът до вълнолома, буните и пристанище „Карантината“ във Варна ще бъде ограничен за 48 часа.

Той изпрати искане до Министерството на образованието и науката в понеделник в общината да се учи дистанционно, което беше одобрено. Детските градини и ясли във Варна утре ще работят.

След Варна бедствено положение беше обявено и във Вълчи дол, редица пътища бяха затворени. Последва такова решение и за Суворово, където нямаше ток в цялата община. След това бедствено положение бе обявено в общините Дългопол и Аксаково, а в Девня заповедта на кмета бе за частично бедствено положение. Там утре е неучебен ден.

На териториите на общините Белослав и Бяла имаха проблеми с електрозахранването. Община Аксаково осигури подслон за 80 от бедстващите хора по пътищата в района. Екипи на Пътното управление и община Провадия помогнаха на две семейства, едното от които с две деца, чиито автомобили са били затрупани от снега. 

Към 17:00 часа общо 171 населени места в Североизточна България бяха без електричество, но работата по отстраняване на авариите и щетите от силния вятър, сняг и снегонавявания продължават. Във Варненска област към този час без електрозахранване бяха 21 населени места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай