Ужас без край! Второ българско семейство в Солинген в тежко състояние

Адвокат бие аларма: Заличават следите от палежа

Ужас без край! Второ българско семейство в Солинген в тежко състояние | StandartNews.com

Ужас без край в германския град Солинген. Близо седмица след трагичната смърт на българското семейство с две невръстни деца близките и адвокатът на загиналите определят като призбързани действията на местните власти да започнат саниране на сградата, в която те изгоряха, преди заключението на прокуратурата по случая.

ВИЖ ОЩЕ: Жестоката трагедия! Българското семейство, което загина в Солинген

"Казаха ми, че започва работа по реконструкция на сградата. Това се предприема твърде скоро, така смятат и близките. Вероятно можем да открием нещо, с което да предявим иск за престъпление от омраза. Защо го правят само седмица след престъплението", заяви Фатих Зингал, адвокат на близките на загиналите българи, по БНТ.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски за трагедията в Солинген: Очаквам реакция от Външно

На стълбището е имало ясни следи от запалителна течност. Адвокат Фатих Зингал потвърди пред БНТ, че става дума за умишлен палеж.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски: Трябват незабавни действия за случая "Солинген"

Лидерът на ДПС Делян Пеевски излезе с две остри позиции, в които настоя Външно министерство да предприеме незабавни действия за установяване на извършителите на зверското деяние. 

ВИЖ ОЩЕ: След призива на Пеевски! Външно каза какво прави по случая "Солинген"

"Правителството, полицията потвърдиха, че със сигурност не става дума за инцидент, а за криминален акт. Властите и полицейските служители заявиха, че нямат основание да кажат, че става дума за престъпление от омраза. Според мен обаче те нямат основание и да изключат тази версия. Възможно е да бъде престъпление от омраза. Цялата сграда изгоря. Доколкото знам в нея живеят хора, които не са германци. Трябва да бъдем много внимателни по тази тема. Преди 30 години в Солинген имаше подобни криминални деяния. Като адвокат на жертвите смятам, че полицията излезе твърде бързо със заключение".

Разследването е установило, че пожарът, възникнал на стълбището на стара четириетажна сграда, се е разпространил към покрива в рамките на пет минути поради т.нар. "коминен ефект". Но все още много въпроси остават без отговори.

"Единствено знаем, че е престъпление. Използван е бензин. Един или повече са извършителите. Сградата е изцяло изгоряла. Става дума за стара сграда, не от бетон или масивна конструкция, а от дърво", каза Фатих Зингал.

В тежко състояние е и още едно семейство от български произход, с чийто близки адвокатът също е в контакт, макар все още да не ги представлява официално.

"Детето е в болница в Солинген, а майка му и баща му са в Кьолн, тъй като са в много тежко състояние и са в специализирана болница".

Случаят предизвика вълна от съпричастност в страната.

"Български знамена се вееха заедно с тези на Германия. Беше повсеместна. Имаше и много германски граждани, което е показателно, че солидарността е обща и се осъжда всяко едно престъпление, което се извършва на територията на Солинген", каза Илхан Кючюк, евродепутат.

Трагедията е върнала много хора към мрачни времена отпреди години и не е изолиран случай.

"Атмосферата в Солинген е много, много влошена. И не само за хората в Солинген. Много хора в Германия се връщат към времената преди 30 години. Самият аз съм го преживял като дете. Живея във Франкфурт, но съм роден и израснах в Золинген. Имаше масова реакция от местните хора, включително на близки на жертвите. Те искат отговори", коментира Фатих Зингал.

"Мир ще се установи, когато има справедливост и протестът беше с точно тази цел - да се установи справедливостта. Аз и моите колеги, които бяхме там не казахме, че не трябва да се следва законодателството в Германия, а точно обратното, че трябва да има справедливост", посочи Илхан Кючюк.

Външното ни министерство съобщи, че работи по случая. Дипломатическите ни представителства в Германия са в постоянен контакт с местните власти. Въпросът за необходимостта от бързо разследване на причините за пожара е поставен от посланика на България в Берлин Григор Порожанов на среща във вътрешното министерство на Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай