Сряда,

Уволниха шампионка по гафове в Министерство на икономиката

От: стандарт -
Уволниха шампионка по гафове в Министерство на икономиката
A
A
A

Съветът на директорите на Държавна консолидационна компания (ДКК) ЕАД освободи Ваня Караганева от длъжността изпълнителен директор, съобщиха от държавното дружество.

Караганева бе назначена в едно от най-важните дружества на Министерството на икономиката от първото служебно правителство с министър Кирил Петков с мотива, че е дългогодишен експерт,

Сега се оказва, че е извършила редица противозаконни и безотговорни бездействия, които са нанесли сериозни финансови щети на ДКК и държавата. В същото време са уронили престижа на Министерство на икономиката в качеството му на едноличен собственик на капитала на ДКК.

Списъкът с установените нередности включва:

Еднолично решение за прекратяване на пълномощията на процесуалния представител на ДКК по пет висящи търговски дела и назначаване на друг, въпреки резервите на финансовия контрольор. Новите договори за правна помощ задължават ДКК с парична сума в размер на 1 120 060 лв. с ДДС за услуга, която вече е платена.

Еднолично подписване на извънсъдебна спогодба с материален интерес от 50 милиона лева и то  с текст, който не е съгласуван с управителния орган на ДКК. 

Според Закона за публичните предприятия, директори на публични предприятия нямат право да работят на друго място (освен като преподаватели във висше училище или като лекари). Във връзка с това изискване Ваня Караганева е подписала декларация с невярно съдържание пред Търговския регистър.

Тя е извършила еднолично и смяна на обслужващата банка на ДКК, като това е станало в противоречие със закона. Нещо повее - новата банка не е покрила стрес теста на Европейската централна банка. Това би повлияло отрицателно и на кредитната експозиция на ДКК от 147 млн. лева към ББР.

Караганева отказала и да изплаща в срок дължими от ДКК суми към държавата (НАП, НОИ) и доставчици, с които Дружеството има подписани договори (ЧЕЗ и др.). Във връзка с провеждания тримесечен мониторинг от ББР на ДКК като кредитополучател, ДКК не може да предостави в срок необходимите удостоверения за липса на публични задължения.

Издаване на заповеди за подписване на финансово-счетоводни документи, които са в нарушение на вътрешните правила на ДКК и методическите указания на Министерство на финансите.

Назначавала еднолично временни членове на СД на „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) ЕАД без предварително решение на Съвета на директорите на ДКК.

Еднолично разрешила на ВМЗ да предостави изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без необходимото проучване за целесъобразност като даже не уведомява съвета на директорите на ДКК.

Отказвала да  разглежда всякакви въпроси, свързани с проекта за ремонт и реконструкция на язовири. Така поставила под риск от бедствия, което може да доведе до тежки финансови загуби за Дружеството.

Подписва договор за правна помощ и консултантски услуги с адвокат, който впоследствие е назначен и за председател на комисиите за избор на членове на съвета на директорите на ВМЗ, „Монтажи“ и „Кинтекс“. Адвокатът има достъп до цялата информация на сървъра на ДКК, въпреки че самият той не е служител на Дружеството. Същият е иззел неформално функциите на изпълнителния директор пред екипа на ДКК..

За по-малко от месец работа като изпълнителен директор Ваня Караганева блокира работата на ДКК в редица направления, включително чрез неправомерни еднолични решения.

Действията й показват, че през краткото си време се е занимавала главно с нови назначения в ДКК и дъщерните дружества. Отделно  назначила свой технически сътрудник на два трудови договора, с общо възнаграждение по-голямо от това на началник отдел в ДКК, като в същото време е обективно невъзможно служителят да изпълни задълженията си по двата договора.

В заключение, СД на ДКК отчита като своя грешка избирането на Ваня Караганева за втори изпълнителен директор на дружеството, без да е посветил достатъчно време, за да установи дали тя притежава компетенциите, необходими за тази роля.

Съветът на директорите на ДКК не приема за достоверни внушенията, правени от Караганева на заседания на СД, че всички нейни действия са по нареждане на Министерство на икономиката. ДКК се противопоставя на спекулации, че принципалът в лицето на министъра на икономиката може да носи отговорност за действия на Караганева, които са против интереса на дружеството.

Във връзка с гореизложеното, ДКК е сезирала  компетентните органи, пише още в прессъобщението.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички