Сряда,

Устройства затрудняват старта на тол системата

От: Рачо Рачев -
197
Устройства затрудняват старта на тол системата
A
A
A

Ние сме готови, националните доставчици осигуряват възможност за таксуване с бордови устройства, а от днес и с джипиеси, заяви пред БНТ Олег Асенов – член на управителния съвет на АПИ. "Целият екип на АПИ работи с една-единствена възможност - да се осигури старт на тол системата на 1 март. За нас план Б няма", категоричен бе Асенов.

Според него има напрежение от гледна точка на времето, което остава, на това как се възприемат предложените условия за договори. Както всяко ново нещо, има нужда да бъде обсъдено и дискутирано. Браншът казва, че няма достатъчно време, че няма бордови устройства. По информация от националните доставчици обаче, има сключени повече от 1200 договора за над 7000 бордови устройства, обясни експертът.

Определена част от браншовите организации имат претенции към това как им се доставят бордовите устройства, но все пак трябва да оценим, че както превозвачите са стопански субекти и работят, така и националните доставчици със сигурност имат икономическа логика да предлагат устройствата по този начин и при толкова интензивен диалог, се надявам да намерим решение, посочи Асенов.

В пряко включване проблема коментираха и представители на превозвачите - Емил Николов и Магдалена Милтенова.

„Напрежението е защото на нас ни се предоставиха едни изключително неприятни условия, които монополизират пазара и не ни дават възможност да имаме право на избор по отношение на договорите. Всъщност, договорът, който АПИ е сключил, не се спазва и не се изпълнява. Тези доставчици на услуги реално се явяват монополист на пазара, тъй като, за да сключим договор, трябва да го направим само през тях и с техните условия. По отношение на джипиес устройствата се коментира още една допълнителна такса, която по никакъв начин не удовлетворява бранша. Маршрутната такса на практика е една дневна винетка и може да се ползва за инцидентни пътувания, за транзитен трафик, но не и за обществен транспорт и превоз на пътници, който изпълнява хиляди курсове на ден“, каза Магдалена Милтенова - председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Емил Николов от Съюза на международните превозвачи в България съобщи, че транспортните средства не са оборудвани с бордови устройства, тъй като голяма част от превозвачите изчакват да видят как ще се развият преговорите. Освен това, договорът, който се предлага, е за две години и ние питаме, какво се случва ако в рамките на една година, да речем, фирмата преустанови дейност? Друго много важно е, че не се предоставя възможност тези бордови устройства да бъдат закупени.

Не говорим за наем на бордови устройства, а за месечен абонамент, което е абсолютно недопустимо, допълни тезата Милтенова.

„Ние ще уведомим премиера Борисов, АПИ, МРРБ и доставчиците на услуги при какви условия ще подпишем договори - в никакъв случай те няма да бъдат двугодишни, няма да плащаме неустойки и месечен абонамент нито към доставчиците на бордови устройства, нито на джипиеси, защото с тази цел държавата им заплаща 7% за поддръжка и ако това не е достатъчно, нека се направи нов анализ на ситуацията. Но няма как ние като потребители на услугата да заплащаме едни 15 млн. годишно“, каза тя.

В коментар по исканията на превозвачите, представителят на АПИ заяви, че няма монопол на пазара, тъй като е предоставена възможност за сключване на договори с двама доставчика. Освен това, има възможност за различни начини за придобиване на бордовите устройства - или чрез наем, или чрез закупуване, което е записано в договора

Ще чуем исканията на доставчиците, както винаги сме го правили, допълни Асенов.

След вчерашния срив в електронната система за винетки, представителят на АПИ заяви, че проблемът е разрешен и вече са взети всички мерки, така че системата да бъде ефективна.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички